Nincs pénz szondára

Nem ihatnak az autósok

2009. július 17., 10:00 , 444. szám

Egyelőre nem engedélyezik az alkoholfogyasztást az autósoknak Ukrajnában, mert az illetékes főhatóságnak nincs pénze a véralkoholszintet mérő alkoholszondák beszerzésére.

Az ukrán állami közlekedés-felügyelet az eddigi nulla tolerancia helyett 0,3 ezrelék véralkoholszintet engedélyezne a gépkocsivezetők számára már a közeljövőben. Jóllehet a korábbi jelentésekkel ellentétben az egészségügyi tárca nem ellenzi a kezdeményezést, annak megvalósítása rövid határidőn belül mégsem lehetséges, mert a belügyminisztérium jelenlegi költségvetésében nincs pénz a több mint 30 millió hrivnyába kerülő alkoholszondák beszerzésére - írta a liga.net ukrán üzleti hírportál.

A jelentés szerint a belügyminisztérium a közeljövőben nem fogja tudni előteremteni a korszerű, mobil narkológiai laboratóriumok beszerzéséhez szükséges forrást sem. Márpedig a gépkocsivezetők számára bizonyos mennyiségű alkohol fogyasztását engedélyező újítás csak a megfelelő anyagi-műszaki és módszertani bázis megléte esetén vezethető be - állítja az ukrán belügyminisztérium kollégiumának nyilatkozata. Eszerint a közlekedés-felügyelet vezetésének álláspontja nem más, mint a meglévő közlekedési jogszabályok tökéletesítésére irányuló szándék.

Az ukrán közlekedés-felügyelet által bejelentett másik újítás viszont lehetővé teszi, sőt biztatja is az autósokat, hogy SMS-üzenetben panaszolják be a központnak a közlekedési rendőrök törvénytelen intézkedéseit. (Kárpátalja/MTI/liga.net)