Ének az esőben

„Nagyon zene” az amfiteátrumban

2009. május 29., 10:00 , 437. szám
Akcióban a Kispál és a Borz

Nagysikerű koncertet adott múlt pénteken Beregszászban az autentikus magyar népzene egyik legismertebb anyaországi apostolának tartott Csík Zenekar, valamint az alternatív rockzenei együttesként népszerűvé vált Kispál és a Borz. Az előadásra az MR2 Petőfi Rádió által szervezett határon túli zenei turné utolsó állomásaként, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és lapunk közreműködésével került sor.

A beregszászi amfiteátrumba Kárpátalja szinte minden magyarok lakta településéről érkeztek zenekedvelők és rajongók ezen az estén. Miközben még javában érkeztek a hallgatókat szállító buszok az Ungvári járás vagy a Felső-Tisza-vidék távolabbi régióiból, elsőként az a nagyhírű Csík Zenekar lépett a több ezres közönség elé, amely korábban még sohasem jutott el Beregszászba, de Kárpátalja más településére sem.

Az együttes műsora elsősorban két legutóbbi nagylemezük anyagából állt össze. A program gerincét az autentikus népzene alkotta: többek között dunántúli, majd mátyusföldi csárdás, kalotaszegi legényes, mezőségi, bihari, kiskunsági dallamok követték egymást.

A szervezők meglepetéseként az együttessel színpadra lépett ezen az estén Dresch Mihály, Magyarország egyik legnépszerűbb jazz-zenésze is, akiről kiderült, hogy a szaxofon mellett kiválóan játszik furulyán, így közreműködésével egyebek mellett erdélyi, magyarszováti fúvós muzsikát hallhattunk.

A Csík Zenekarról közismert, hogy szívesen kalandoznak a blues, a jazz, a modern könnyűzene világába, egyszóval nem idegen számukra az úgynevezett világzene. Műsorukban ezúttal is több Dresch Mihállyal közös szerzeményüket hallhatta a lelkes beregszászi közönség, majd elhangzott a Dresch Quartet egy népszerű jazzkompozíciója is. Mindenki megtapasztalhatta, valójában milyen könnyű az átjárás (-hallás) ezen első pillantásra egymástól oly távolinak tűnő műfajok között.

A fiatalabb generáció nagy örömére néhány szám erejéig csatlakozott a Csík Zenekarhoz Lovasi András, a Kispál és a Borz frontembere. Mint ismeretes, a népzenészek már jó ideje műsorukra tűzték az együttes több slágerének feldolgozását, sőt Lovasi András kifejezetten a zenekar számára is írt dalokat. A fergeteges fináléban azután az alternatív rockzene hívei között ismert Quimby és a heavy metal-rajongók körében népszerű Tankcsapda egy-egy slágere is elhangzott. (Csík Jánossal, a Csík Zenekar vezetőjével készített interjúnkat lapunk következő számában olvashatják.)

Óriási lelkesedéssel fogadta az addigra ugyancsak tűzbe jött közönség a Kárpátalján szintén először szereplő Kispál és a Borz zenekart. A régiónkban elsősorban a rádió és lemezei révén rendkívül népszerű rockegyüttes néhány újabb szám mellett jobbára régebbi szerzeményeit adta elő, amelyeket a helyi hallgatóság is jól ismerhetett. Mint Lovasi Andrástól megtudtuk, kifejezetten a kárpátaljai közönség kedvéért tűzték ismét műsorra a Kicsit szomorkás a hangulatom máma kezdetű nagysikerű slágerfeldolgozásukat, amelyet egyébként már nem játszanak koncertjeiken.

Kár, hogy az időközben lezúduló nyári vihar kicsit megzavarta a rendezvényt, de a kitartó rajongókat a tomboló elemek sem tudták megfutamítani ezen az estén.

Csillag János, az MR2 Petőfi Rádió főszerkesztője: – A beregszászi volt a négy helyszínből álló határon túli koncertkörutunk utolsó állomása. Az MR2 Petőfi Rádió a magyarországi zenei színtér ismert és izgalmas együttesei közül igyekezett bemutatni néhányat Érsekújváron, Székelyudvarhelyen, Kolozsváron és végül Beregszászban. A nagysikerű előadások után természetes, hogy folytatni szeretnénk a koncertkörutak szervezését a határokon túli magyarlakta térségekben, sőt – amennyiben sikerül megbirkózni a szervezési feladatokkal – az eddiginél több helyszínt szeretnénk bekapcsolni a turnékba. Ma már nagyon sokan hallgatják rádiónkat online, műsorunk tehát olyan területekre is elér, ahol esetleg nem hallgatható az URH rádióadás. Ezért is fontos, hogy a rádió személyes kapcsolatot ápoljon a határon túli magyar hallgatókkal, és abban a személyes élményben részesítse őket, amelyben a magyarországi közönség részesülhet a zenekarok koncertjein.

Dresch Mihály zenész, Dresch Quartet, Budapest: – A Csík Zenekar muzsikusai barátaim, az elmúlt években folyamatos volt az együttműködésünk. A közös zenélés örömöt jelent, akár a népzenéről, akár a feldolgozásokról van szó. A kiindulópont általában a népzene, a Csík Zenekar azonban egy olyan együttes, amely az újabb impulzusokat is befogadja. Ez egy közös út, amelynek nem ismerem a végét, most mindenestre jó érzés a részesének lenni. Örülök, hogy itt lehettem ezen a koncerten, hogy életemben először eljuthattam Beregszászba.

szcs