Szevasztopoli nem az ukrán oktatásra

Orosz tiltakozás

2009. május 22., 10:00 , 436. szám

A Szevasztopoli Városi Tanács kötelezte a helyi iskolákat, hogy orosz nyelven folytatassák az oktatást - közölte Dmitrij Belik önkormányzati képviselő.

"A képviselők nagy többséggel szavaztak arra, hogy minden városi iskola, amely a város mérlegén van, az anyanyelvükön tanítsa a gyerekeket. Az ukrán nyelv bevezetése az iskolai tantárgyak oktatására sérti Ukrajna orosz nyelvű lakosságának jogait. A gyerekek azt rosszul értik, ez általános írástudatlansághoz vezet. Döntésünk jogilag megalapozott, és a városi iskolák vezetése köteles engedelmeskedni" - mondta.

Mint ismeretes, 2009. szeptember 1-jétől az ukrán oktatási minisztérium 461. számú rendeletének értelmében minden szevasztopoli iskolának kötelezően be kell vezetni az iskolai tárgyak ukrán nyelven történő oktatását. A döntés számos tiltakozást váltott ki a szülők, valamint a társadalmi és jogvédő szervezetek részéről. A most elfogadott önkormányzati határozat viszont gyakorlatilag hatályon kívül helyezi az oktatási miniszter rendeletét a városban - fogalmaznak az első sajtójelentések.

A 461. számú minisztériumi rendelet következményeként Kárpátalján sem zárhatók ki az ukrán oktatási nyelvként való bevezetésére irányuló lépések a nemzetiségi iskolákban, ezzel kapcsolatban azonban még nem ismertek részletek. Az elképzelések ellen a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség máris tiltakozásának adott hangot (lásd a KMKSZ nyilatkozatát). (Kárpátalja/korrespondent.net)