Baloga lemondott, Juscsenko nem marasztalta

2009. május 22., 10:00 , 436. szám

Meglehet, a bennfentesek gyanakodtak, az utca embere azonban ugyancsak meglepődött, amikor az elmúlt hét végén felröppent a hír, hogy Viktor Baloga lemondott az államfői titkárság vezetői tisztéről. A történtek indoklására egészen keddig kellett várni, amikor is pártja, az Egységes Közép (JC) közleményben számolt be a lépésről és annak indokairól.

A közlemény szerint a lemondás fő oka az volt, hogy Viktor Baloga kategorikusan nem értett egyet Viktor Juscsenkónak azzal a döntésével, hogy másodszor is indulni szándékozik az elnökválasztáson - a JC sajtószolgálata szerint Baloga ezt felmondólevelében is leírta. A kárpátaljai politikus állítólag azzal indokolta meggyőződését, hogy az elnök hivatali ideje alatt nem tudta megvalósítani a népnek 2004-ben tett ígéreteit.

"Ön egyetlen hatalmi intézményben vagy politikai erőben sem látott soha partnert. A 2007. évi előrehozott parlamenti választások lehetőséget kínáltak a politikai kompromisszum elérésére, a hatalom stabilizálására. Ön nem élt ezzel a lehetőséggel. Az első elbukott szavazás után másodszor is jelölte Timosenkót a kormányfői posztra, habár nem volt kénytelen megtenni ezt. Döntésétől országa még nem egyhamar tér magához." "Ezért Önnek és Timosenkónak még jelöltetnie sem szabad magát a hatalomba. Mindkettőjüknek mennie kell" - idézi a közlemény Balogát.

Távozása másik okaként Baloga Juscsenko közvetlen környezetét nevezte meg, amely "az ő akaratából került hatalomra, magas állami tisztségeket foglalva el." Baloga hatalmi komaságnak nevezi azt a tényt, hogy számos kinevezéskor az elnököt nem a szakmai tulajdonságok, hanem a rokoni vagy baráti kapcsolatok vezérelték. "Önnek mindegy, hogy a környezete korrózióként eszi szét a hatalmat és az országot. Amikor beszámoltam Önnek a kiáltó tényekről, úgy tett, mintha nem hallaná" - idézi a közlemény Baloga Juscsenkóhoz írt levelét.

Baloga jelezte, hogy majd háromévi munkája alatt az elnöki titkárságon állandó nyomás nehezedett rá az elnök környezete részéről, "amely mindenképpen igyekezett megszabadulni a kényelmetlen titkárságvezetőtől". "Ezért a lemondás nem menekülés a nehézségek elől, hanem nyílt tiltakozás a Juscsenkóhoz közel álló emberek kísérletei ellen, hogy irányítsák a titkárságot. Soha és senkinek nem engedtem és nem engedem meg ezt" - hangsúlyozta a volt titkárságvezető.

Végül Baloga a lemondás okai között említette, hogy számára "értelmét veszítette olyan körülmények között dolgozni, amikor a titkárság csapatának kezdeményezései elakadtak az elnök közönyében" - áll a JC közleményében.

Viktor Juscsenko az első hírek tanúsága szerint visszafogottan reagált Baloga távozására, bizonyos reakciók azonban arra utalnak, hogy válásuk aligha lesz békés. Tény, hogy még meg sem száradt a tinta Baloga felmondásán, amikor az elnökpárti Mi Ukrajnánk - Népi Önvédelem (NU-NSZ) választási tömörülés színvallásra szólította fel a párt listáján a Kárpátaljai Megyei Tanácsba bejutott képviselőket. Mint ismeretes, egy évvel ezelőtt a megyei tanács Mi Ukrajnánk frakciójának 27 tagja közül 16 átlépett a Viktor Baloga által Viktor Juscsenko támogatására létrehozott Egységes Középbe. A mostani felszólítás megfigyelők szerint azt jelentheti, hogy az NU-NSZ megpróbálja a mandátumukról való lemondásra vagy a pártba való "megtérésre" késztetni a Baloga-párti politikusokat, s ily módon "visszaszerezni" az extitkárságvezetőtől Kárpátalját.

szcs