Rendhagyó irodalomórák Beregszászban

A magyar kultúra napján

2009. január 30., 09:00 , 420. szám

A magyar kultúra napján a Beregszászi Magyar Gimnáziumban (BMG) rendhagyó irodalomórákat tartott Szőke István Attila magyarországi költő, aki ezt követően a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát (KMF) is felkereste.

A gimnáziumi ünnepség kezdetén Riskó Márta, a BMG magyar szakos pedagógusa mutatta be a vendégelőadót a diákoknak, majd Szabó Árpád igazgató mondott köszöntő beszédet.

A továbbiakban a gimnázium diákönkormányzatának tagjai rövid irodalmi összeállítás keretében mondták el a magyar kultúra napjával kapcsolatos gondolataikat, majd Szőke István Attila tartotta meg rendhagyó irodalomóráját. Mint mondta, nagy örömmel jött el a beregszászi gimnáziumba, mely határon innen és túl számos szép eredményt könyvelhet el.

Az előadó lebilincselő előadásában beszélt az anyanyelv és a költészet csodáiról, a magyarság történelméről, múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Mint mondta, a múlt, jelen és jövő együvé tartozik, egyik a másik nélkül nem lehet teljes. "A múlt a fának a gyökere, a jelen a fa törzse, a jövő pedig a gyümölcse" - mondta. A diákok rengeteg érdekes információt hallhattak a magyarság származásáról, illetve a magyar nemzet nemzetközi megítéléséről. Megtudhatták például, hogy nemzetünk Ázsia számos ősi eredetű népénél - Kínában, Nepálban - kivételes tiszteletnek örvend. Egy mai magyar tudós, Bárdi László professzor, a Kínai Tudományos Akadémia Kutató Intézetének a tiszteletbeli tagja, ötször járt Lhasszában, s ő volt az, aki Stein Aurél útvonalát először járta végig. Sőt, tovább is jutott Dzsungháriába, s járt a híres Dun-haung barlangban is, mely Buddha barlangja volt. Vagy pl. kevésbé ismert tény, hogy az uruguayi és paraguayi himnuszt is magyar származású ember írta.

Magyar nyelvünk gazdagsága kapcsán megtudhattuk, hogy szókincsünk a toldalékolt alakokkal együtt kb. kétmillió szóból áll. Tizenöt milliós magyarságunknak 200 ezer népdala van - szemben pl. a nyolcvan milliós németség hatezrével -, valamint hogy a ma beszélt magyar nyelv 68 százalékban tartalmaz ősi szógyököket, míg a világ legtöbb nyelvében ez az arány 8-20 %.

A magyarság őstörténetéről, hun-magyar eredetéről és a Kárpát-medencébe költözéséről, Európa történetében játszott sorsdöntő szerepéről szólva Szőke István Attila azt hangsúlyozta: méltán lehetünk büszkék nemzetünkre. Majd - a közönséget is bevonva az alkotásba - a költészet, a versírás, "műhelytitkaiba" avatta be a költő a lelkes diákokat.

Szőke István Attila ezt követően dr. Kész Margit, a bregszászi főiskola tanárának meghívására a KMF-en tartott előadást, ahol dr. Orosz Ildikó, a főiskola és a KMPSZ elnöke köszöntötte a vendéget. Előadása végén a költő hangsúlyozta: "Bárhol is élünk magyarként a Kárpát-medencében, mindig tartsuk meg nemzetiségünket, hagyományainkat. Jöjjön bármilyen nehézség, azokat soha ne adjuk fel. Hiszen ahogy a magyarságot ért számos, más nemzetek által kibírhatatlannak tartott csapást kibírtuk, úgy az előttünk álló nehézségeket is le fogjuk győzni."

A főiskolán tartott előadáson megjelent Bacskai József, a Magyar Köztársaság Beregszászi Konzulátusának főkonzulja is.

fzs