Lemondták Juscsenko magyarországi útját

2009. január 16., 09:00 , 418. szám

A budapesti ukrán nagykövetség szerint "az orosz földgáz Ukrajna felé szállításával kapcsolatban kialakult helyzet miatt" mondta le Viktor Juscsenko hétfői magyarországi látogatását. Ezt Dmitro Tkacs nagykövet közölte hétfőn az MTI-vel. Budapesten másként tudják.

"Ukrajna magyarországi nagykövetsége értetlenséggel fogadta azokat a magyar sajtóértesüléseket, miszerint Viktor Juscsenko ukrán elnök indoklás nélkül mondta le a 2009. január 12-én Nyíregyházára tervezett találkozóját Sólyom László köztársasági elnökkel" - hangsúlyozta a nagykövet.

Az ukrán külügyminisztérium vasárnap hajnalban szóbeli jegyzékben tájékoztatta az ukrajnai magyar nagykövetséget, hogy az orosz földgáz Ukrajna felé szállításával kapcsolatban kialakult helyzet miatt az ukrán fél a tervezett látogatás elhalasztásáról döntött, amelynek időpontjáról a felek a későbbiekben egyeztetnek. Ezt követően vasárnap délelőtt a budapesti ukrán nagykövetség is tájékoztatta a magyar külügyminisztériumot - írta Dmitro Tkacs.

Viktor Juscsenko Sólyom László meghívására érkezett volna munkalátogatásra. A magyar köztársasági elnöki hivatal vasárnap azonban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Viktor Juscsenko ukrán elnök lemondta a hétfőre, Nyíregyházára tervezett találkozóját Sólyom László köztársasági elnökkel. A közlemény szerint a diplomáciai úton érkezett értesítésben indoklás nem szerepelt.

Egyes meg nem erősített hírek szerint a nyíregyházi kétoldalú megbeszélés ötlete azt követően merült fel, hogy tavaly kútba esett a magyar, a szlovák és az ukrán elnök Munkácsra tervezett találkozója. (Kárpátalja/MTI)