Nyílt nap a beregszászi színházban

2012. december 21., 01:00 , 623. szám

December 12-én nyílt napra került sor a beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színházban, melyen a társulat 11 tagja vett részt.

Az eseményre 30-nál is többen érkeztek, köztük a Kaszonyi Középiskola 9. osztályos tanulói. Az est legfontosabb kérdésére Rácz József hívta fel a résztvevők figyelmét: „…ti mire vagytok kíváncsiak?” Gál Natália pedig emlékeztetett: „Tavaly is volt egy ilyen közönségtalálkozónk, ami arról szólt, hogy ti, fiatalok, bepillantsatok a színház munkájába. Abba, hogy hogyan készül egy előadás, mi történik a kulisszák mögött, hogyan dolgozunk, mi az, amivel foglalkozunk. Tehát azokkal a dolgokkal, amiket előadás közben nem láttok.”

A színészek, Béres Ildikó, Domáreckájá Júlia, Ferenczi Attila, Gál Natália, Ivaskovics Viktor, Kacsur András, Krémer Sándor, Orosz Ibolya, Orosz Melinda, Szabó Imre és Tarpai Viktória gondoskodtak arról, hogy a kíváncsiak minden kérdésükre választ kapjanak. S persze a kulisszák mögé is bepillantást engedtek. A résztvevők megtekintették a színház raktárát, öltözőjét, néhány darab, például a Kastanka és a Csongor és Tünde díszleteit, az előadások közben használt eszközöket, melyek közül néhányat ki is próbálhattak.

A színházi körút után pedig a színpadon is kipróbálhatták magukat az érdeklődők. A színészek vezetésével különböző szituációs játékokat játszottak, érdekes feladatokat hajtottak végre, melyek lényege az volt, hogy megértsék: mindennek, ami a színpadon történik, életszerűnek kell lennie. Mindezt végignézve arra a következtetésre jutottam, hogy nem is lehet olyan könnyű dolog nevetés nélkül kibírni a színpadon.

A bő egyórás közönségtalálkozót a résztvevők és a színészek egyaránt nagyon élvezték. Volt nevetés bőven, a résztvevők rengeteg tapasztalattal és persze kedves élménnyel tértek haza.

Az est szervezője a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet volt.

Espán Margaréta