A ruszin szervezetek feloszlatását követeli az SZBU

2008. november 28., 09:00 , 411. szám

A kárpátaljai ruszin szervezetek hatósági feloszlatását kezdeményezte Ukrajna területi egységének megsértése miatt az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) kárpátaljai részlege.

A Kárpátaljai Ruszin Szojm és a Kárpátaljai Ruszin Néptanács nevű szervezetek hatósági feloszlatásának jogi megalapozását célzó dokumentumokat az SZBU már átadta a megyei igazságügyi főosztálynak - jelentette kedden a lembergi (lvivi) zaxid.net internetes hírportál az Ukrán Néppárt (UNP) kárpátaljai szervezetének sajtószóvivői irodájára hivatkozva.

A két ruszin szervezetet az UNP azt követően jelentette fel, hogy októberi közös munkácsi kongresszusukon önálló kárpátaljai ruszin köztársaság kikiáltását helyezték kilátásba, ha a Kárpátaljai Megyei Tanács december 1-jéig nem nyilvánítja Ukrajnán belül autonóm területté Kárpátalját az 1991-es népszavazás 78 százalékban autonómiapárti eredménye alapján.

A munkácsi fórumot követően az SZBU Ukrajna területi épségének megsértése címén indított vizsgálatot. Az utóbbi hetekben számos házkutatást tartott és tanúkat hallgatott ki az ügyben.

A vizsgálat részleteiről az SZBU kárpátaljai részlege a hírportál által is idézett levélben tájékoztatta az UNP megyei szervezetét, hangsúlyozva, hogy lankadatlanul figyeli a "ruszin problémát", és a törvények által biztosított jogi keretek között reagál a fejleményekre. (Kárpátalja/MTI/zaxid.net)