Politikai ambíciók és tévécsatornák

Ukrán médiacápák

2008. szeptember 19., 10:00 , 401. szám

A tulajdonosok napjainkban több tízmillió dollárt költenek tévécsatornáikra, pontosabban saját befolyásuk növelésére a társadalomban és a médiában.

Óriásplakátok tucatjai lepték el szeptember elején Kijevet, amelyekről Szavik Suszter, a népszerű műsorvezető mosolyog le az emberekre, s a plakáton természetesen ott látható a TRK Ukraina tévécsatorna logója is. A független szakértők csöppet sem csodálkoznak azon, hogy Suszter műsorával egyetemben "csatornát váltott", hiszen már puszta megjelenése is rangot kölcsönöz bármilyen műsornak, a tévécsatornának pedig magasabb nézettséget jelent.

Mint kiszivárgott, Suszter "megszerzésén" kívül Ahmetov két műholdas tévécsatorna beindításával kívánja tovább bővíteni médiabirodalmát, melynek ma a TRK Ukraina tévécsatornán kívül része a Szegodnya című országos napilap is.

Az új műsoridény beköszöntével az elektronikus médiapiac többi szereplője is aktívabb lett. Viktor Pincsuk például, az ismert nagyvállalkozó, akinek a tulajdonában van az ICTV, az SZTB, a Novij kanal, és az M1 tévécsatorna is, most egy újabb, úgynevezett "férficsatorna" beindítását tervezi. Ezzel párhuzamosan a mágnás optimalizálta médiaholdingja irányítását is egy speciálisan ezzel a célzattal létrehozott, Londonban bejegyzett cég, az EastOne LLC révén.

Valerij Horoskovszkij, az Ukrán Állami Vámszolgálat vezetője, a múltban az orosz JevrazGroup topmenedzsere külföldi menedzserekkel erősíti meg saját csatornáját, az Intert, amely ma a legnézettebbnek számít Ukrajnában. Az idegenlégiós szakemberek bevonása nem újdonság a hazai médiapiacon, az 1+1 tévécsatorna tavaly ugyancsak külföldről erősített.

Egyes elemzők szerint ugyanakkor a tévécsatornák nem csupán a nézettségi mutatókat és a minél nagyobb reklámbevételeket hajszolják, hanem teljes erőbedobással készülnek a közelgő elnökválasztásra, amelynek kimenetele nagyban függ majd attól, ki győz a tévék háborújában.

A legjobban a jelek szerint Ahmetov igyekszik gondoskodni a jövőről. A befektetéseit irányító cég, az SZKM, amely a TRK Ukraina részvényeinek 99,67 százalékát is kezeli, nemrég tekintélyes, 65 millió dolláros hitelt folyósított a tévécsatornának. Szakértők szerint azt a célt tűzték a ma hatodik legnépszerűbb csatorna elé, hogy jövőre verekedje be magát a három legnézettebb tévé közé, oda, ahol ma az Inter, az 1+1 és a Novij kanal tanyázik.

Ennek a feltörekvésnek a jegyében szerződtette le a TRK Ukraina Szavik Susztert is. A tapasztalt műsorvezető mindjárt jelezte, hogy a csatornával kötött szerződés egyik pontja kimondja: a tulajdonosok nem szólhatnak bele a műsorpolitikába. Óvatossága nem véletlen, hiszen a TRK Ukrainát ma országos szinten még Ahmetov és a Régiók Pártja szócsövének tekintik.

Az ukrán tévécsatornákra szakértők szerint általában is jellemző a túlpolitizáltság. A tévések bejelentései szerint ugyan a most elkezdődött idényben a könnyedebb hangvétel lesz az uralkodó, s ezen belül a hírek tekintetében is a színes anyagok irányába tolódik el a hangsúly, a szakértők azonban tisztában vannak vele, hogy a megfelelő politikai hangsúlyokat a legkönnyedebb műsorokban is érvényesíteni lehet szükség esetén.

Megfigyelők ugyanakkor figyelmeztetnek, ne higgyük, hogy a tévécsatornák máris keresik a lehetőséget, miképpen tudnák a leghatékonyabban kiszolgálni a választásokon harcba szálló politikai erőket. Mint emlékeztetnek, a legutóbbi parlamenti választások és a kijevi polgármester-választás megmutatta, hogy a hatalom és a sajtó kapcsolatában sok minden múlik az utolsó pillanatban létrejött szituatív megállapodásoktól, az pedig végképp megjósolhatatlan, milyen stratégiát követnek majd a tévécsatornák tulajdonosai. Reményeik szerint a médiapiac mostani megélénkülése nem annak a jele, hogy visszatérnénk ahhoz a korábbi gyakorlathoz, amikor a tévécsatornák nem a vállalkozás egy formáját jelentették tulajdonosaiknak, hanem az eszközt ambícióik megvalósításához. Igaz, azt is elismerik, hogy a tulajdonosoknak ugyan anyagi hasznot is hoznak médiabirodalmaik, ennek a haszonnak a nagyságrendje azonban nem mérhető fő vállalkozásaik bevételeihez.

Mindazonáltal a szakma bizakodó a jövőt illetően. A számos, most induló új csatorna ellenére, melyeket azért gazdaságilag némiképp kockázatosnak tartanak, az Összukrán Reklámkoalíció becslése szerint 2008-ban 550 millió dollár nyereséget könyvelhetnek el az ukrán tévécsatornák, ami 24 százalékkal több, mint tavaly. Talán ez ösztökéli a tulajdonosokat arra is, hogy egyre több pénzt fektessenek az üzletbe, egyfajta költekezési versenyt indítva el. Amíg korábban 100 ezer dollár is tekintélyes összegnek számított egy-egy show-műsor elkészítésénél, napjainkban a félmilliós költségvetésű műsorok sem döbbentenek meg senkit. (Kárpátalja/Korreszpondent)