Igen az "igenekre"

Népszavazás Magyarországon

2008. március 14., 09:00 , 374. szám

Mindhárom kérdésben eredményesnek bizonyult a hét végi magyarországi népszavazás. A vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj ellenzői egyaránt óriási fölénnyel győztek.

Számítani lehetett a népszavazást kezdeményező ellenzéki pártok és társadalmi szervezetek sikerére, a szavazatukat leadottak hatalmas száma azonban mindenkit meglepett. Összesen 3 752 090 személy vett részt a szavazáson, ami több, mint a választásra jogosultak 50,33 százaléka. Végeredményben a megkérdezettek 82,75 százaléka egyetértett azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és a járóbeteg-szakellátásért ne kelljen vizitdíjat fizetni; 84,39 százalékuk igennel szavazott arra, hogy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásért ne kelljen kórházi napidíjat fizetni; a szavazók 82,56 százaléka igennel voksolt arra is, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatók ne fizessenek képzési hozzájárulást.

A kormány magára nézve kötelező érvényűnek ismeri el a népszavazás eredményét és a szükséges törvénymódosításokat már hétfőn reggel benyújtja, április 1-jétől visszaállítják a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetése előtti állapotot - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vasárnap este, mindjárt az urnazárást követően. A kormányfő azzal zárta beszédét: azt a bevételt, amit a népszavazás ilyen módon elvesz, "a költségvetésnek nincs módjában, a kormánynak pedig nincs szándékában visszapótolni."

Magyarország győzött, a kormánypártok pedig vesztettek a népszavazással, amely azt is megmutatta, hogy a többség új irányt akar az országnak és elutasítja az egészségbiztosításról szóló törvényt is - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke vasárnap a párt budapesti központjában. A Fidesz részéről közölték, törvénymódosító javaslatukban ajánlatot tesznek arra is, milyen forrásokból pótolhatná a kormány a díjak eltörlésével kieső bevételeket.

Horn Gábor koalíciós kapcsolattartásért felelős SZDSZ-es államtitkár kemény szavakkal értékelte Gyurcsány Ferenc beszédét, amiben a kormányfő a népszavazási eredményeket magyarázta. Horn Kóka János SZDSZ-elnökkel beszélt, miközben Gyurcsány azt mondta: az emberek "azt mondták, hát ha nem muszáj fizetni 300 forintot, akkor mi nem fizetnénk 300 forintot". Horn erre odavetette Kókának: "Nem azt mondták, Feri, azt mondták, hogy menj a p...ába." Horn beszólását a Hír TV kamerája rögzítette. Az eset nyomán számos szocialista politikus az államtitkár távozását sürgette, végül azonban egy nyilvános bocsánatkéréssel zárult az eset.

A kormány és az ellenzék már másnap, azaz hétfőn benyújtotta a parlamentben a vizitdíj, a kórházi díj és a tandíj eltörlésére vonatkozó törvénymódosító javaslatait, melyeket a parlament kedden sürgősséggel tárgyalni kezdett. (Kárpátalja/MTI/origo.hu)