Népdaléneklési és környezetvédelmi verseny Beregszászban

2013. március 29., 02:00 , 637. szám
Az egyéni kategória győztesei

Március 23-án a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán került sor a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) által szervezett Átal mennék én a Tiszán… népdaléneklési és a Sajó Károly Kárpát-medencei Környezetvédelmi Csapatversenyre.

A népdaléneklési verseny jó hangulatát a Borzsa-Vári népi zenekar muzsikája és a Beregszászi Művészeti Iskola néptánc szakos növendékeinek táncbemutatója alapozta meg, majd dr. Orosz Ildikó, a főiskola és a KMPSZ elnöke köszöntötte a versenyzőket és a kísérő tanárokat. Köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a népzenét nem csupán a színpadon, hanem otthon is szeretni, művelni kell, hogy a múlt embereihez, magyarjaihoz hasonlóan, nekünk is életünk szerves részét képezze.

A versenyen 22 kiscsoportos, 9 nagycsoportos, valamint 3 énekegyüttes mérte össze tehetségtét.

A 7 főből álló zsűri döntése alapján a következő eredmények születtek:

Kiscsoport:

1. Baka Kamilla – Tiszapéterfalvai Művészeti Iskola, 2. Czébely Éva – Viski Kölcsey Ferenc Középiskola, 3. Simon Patrícia – Tiszapéterfalvi Művészeti Iskola.

Nagycsoport:

1. Vovkánics Laura – Bolyai János Középiskola, 2. Bedő Zita – Vári Református Egyház Zenei Stúdiója, 3. Monics Ivett – Ungvári Drugeth Gimnázium.

Énekegyüttes:

1. Napsugár Hagyományőrző Népdalcsoport – Tiszapéterfalvai Művészeti Iskola, 2. Aknaszlatinai Bolyai János Középiskola énekegyüttese, 3. Nagydobronyi Középiskola énekegyüttese.

Minden versenyző meghívást kapott a KMPSZ által szervezett népzenetáborok egyikébe.

A verseny a névadó Átal mennék én a Tiszán… kezdetű népdal közös eléneklésével zárult.

A népdaléneklési versennyel egy időben zajlott a Sajó Károly Kárpát-medencei Környezetvédelmi Csapatverseny is, melyen a Mezővári II. Rákóczi Ferenc Középiskola és a Nagyberegi Református Líceum csapatai versengtek egymással.

A verseny 3 részből állt. A három főből álló csapatoknak elsőként egy írásbeli feladatsort kellett megoldaniuk, majd kiselőadást tartani egy választott témából, végül pedig bemutatni a 2012 a Világörökség éve Magyarországon témában saját kezűleg készített posztert.

Első helyen a Nagyberegi Református Líceum (felkészítő tanár: Dencs Enikő), a másodikon pedig a Mezővári II. Rákóczi Ferenc Középiskola (felkészítő tanár: Farkas Julianna) csapata végzett.

Mindkét csapat meghívást kapott a KMPSZ által Nagyberegen szervezett természetvédelmi és természetismereti táborba.

Espán Margaréta