Fogyókúrázzunk, de okosan!

2001. június 1., 02:00 , 20. szám

Ez alkalommal a túlsúly okozta egészségkárosító kockázatokra hívjuk fel a figyelmet, illetve igyekszünk néhány jó tanáccsal ellátni a fogyókúrázni vágyókat.

– Körte típusú (nőies) elhízás esetén főleg a csípő, a derék és a comb vastagszik meg, ami elsősorban vi­sz­szér­panaszokhoz vezethet.

– Alma típusú (férfias) elhízáskor leginkább a pocak növekszik. A hasüregben felhalmozódó zsigeri (visz­cerális) zsírszövet különböző anyagcserezavarok egész sorozatát indíthatja el, melyek nyomán megnő számos betegség kockázata és az ezekből adódó szövődmények kialakulásának valószínűsége. Az elhízás következtében gyakran magas vérnyomás, cukorbetegség, anyagcserezavar, szívkoszorúér-elmeszesedés lép fel. Az oly gyakori szívbetegségek elsődleges rizikófaktorai között éppen az elhízást tartják számon a leginkább. Ilyenkor nőhet a balesetveszély, a nőknél felborulhat a menstruációs ciklus.

A testsúlyegyensúly megtartása – különösen a hízásra hajlamosaknál – egy életre szóló feladat. Nem elég fogyókúrázni, érteni is kell hozzá. Nincs egyedüli üdvözítő recept, léteznek viszont tudományosan megalapozott alapelvek.

Nagyon fontos a lelki ráhangolódás. Az elhatározás belső meggyőződésből fakadjon, és társuljon hozzá elszántság, türelem, akarat és kitartás.

– A fogyókúrát viszonylag kiegyensúlyozottabb állapotban érdemes elkezdeni, mikor nincsenek ünnepek, családi évfordulók, nőknél inkább a ciklus után ajánlott belevágni.

– Az előkészületek során érdemes egy diétáskönyvet, valamint egy konyhai és egy szobamérleget beszerezni. Az étkezési naplóba naponta igyekezzünk pontosan följegyezni, összesíteni az elfogyasztott táplálék kalóriaértékét.

– Szükségtelen koplalni, és nincs tiltott étel. A napi táplálékmennyiséget és összetételét az elérendő kalóriaértékhez kell igazítani és elosztani legalább négy étkezésre. Az étrend tartalmazzon 30% zsírt (elsősorban növényi eredetűt), 50% szénhidrátot (zöldség, gyümölcs, gabonafélék, kenyér, burgonya), 20% fehérjét (sovány tejterméket és húsokat). Fontosak a vitaminok és az ásványi anyagok. Időnként az étrendbe beiktatható egy-egy „gyümölcsnap” (ekkor csak gyümölcsöt fogyasszunk).

– Hetente maximum csak 1-1,5 kilót szabad fogyni, különben gyorsan visszajöhet a fölös súly.

– Fontos a rendszeres mozgás, a legegyszerűbb, legkönnyebben megvalósítható az intenzív séta, kocogás, kerékpározás, úszás.

– Kúra után a legfontosabb: az elért ideális testsúly megtartása.

Jakab Lajos

A mozgásprogram maradhat, de a kalóriamennyiség kicsit emelhető. Ügyelni kell azonban arra, hogy nehogy újra elkezdődjék a hízás.

Néhány kalóriacsökkentő mozgásforma (időtartam: 30 perc)

– lassú séta 50 kilokalória

– gyors séta 100-120kcal

– kerékpározás 90kcal

– úszás 130-140 kcal

– futás és síelés 250-300 kcal

– tenisz 200 kcal

– porszívózás 120 kcal

– ablaktisztítás 130 kcal

– táncolás 160-180 kcal

(jakab)