Moszkal a Beregszászi járásban

1,5 millió hrivnya a gátak helyreállítására

2001. június 22., 02:00 , 23. szám

Június 15-én Csetfalván tartott fogadónapot Hennagyij Moszkal, a Megyei Állami Közigazgatási Hivatal nemrég kinevezett elnöke. A találkozón 18 árvízkárosult személy fordult problémájával a megye vezetőjéhez.

Másnap, június 16-án Beregszászban tanácskozásra került sor, melyen a megyei közigazgatás főosztályvezetői és a járás vezetői elemezték az árvízkárok felszámolásának menetét, illetve a járás szociális-gazdasági helyzetét. Mint elhangzott, az ukrán kormány 1,5 millió hriv­nyát utalt át a Tisza-töltésnek mintegy nyolc kilométeres szakaszon történő helyreállítására, s a határ másik oldalán is folynak gáterősítési munkálatok.

Az oktatási kérdésekről szól­va Borisz Kacsur, a megyei oktatási főosztály vezetője elmondta, véleménye szerint a tanítók tömeges külföldi munkavállalásától csupán Magyarország EU-csat­lakozása, illetve az Ukrajnával szemben bevezetendő vízumkényszer mentheti meg a megyét. Az ifjú végzősök megragadják az első adódó lehetőséget ahhoz, hogy Magyarországon dolgozzanak tovább, mondotta. A főosztályvezető ugyancsak aggasztónak nevezte a nemzetiségi iskolák tankönyvekkel történő ellátásában tapasztalható hiányosságokat, s hangsúlyozta, hogy a problémára sürgősen megoldást kell találni. Lapunk tudósítójának azon kérdésére, hogy miért kerülnek többe a magyar tankönyvek az ukrán nyelvűeknél, Borisz Kacsur elmondta: nem ismeri a tankönyv­­árak kialakításának az elvét, ám a megyei közigazgatás elnökével egyetemben ígéretet tett arra, hogy a kérdést megvizsgálják, és ennek eredményeiről a sajtón keresztül tájékoztatják a lakosságot.

Baráth József