Megnyílt a nemzet színháza

Kárpátaljaiak is színpadra léptek

2002. március 22., 01:00 , 62. szám

– Ez a ház a nemzet eszmei és szellemi békességének otthona kell, hogy legyen most és minden időben – mondta Mádl Ferenc köztársasági elnök Budapesten a Nemzeti Színház megnyitó díszelőadása előtti ünnepi beszédében pénteken, a nemzeti ünnep napján.

– Áll a ház – idézte az államfő Vörösmarty Mihály szavait, hozzátéve: 2002. március 15-én annyi küszködés, küzdelem, kudarcba fulladt újrakezdés után közös örömünk estéjéhez érkeztünk.

Az államfő az intézmény lényegeként említette az egységteremtő erő fenntartását, a határon túli magyarság színházművészeti értékeinek gondozását és a környező népek szellemi kincseinek bemutatását.

A Nemzeti Színház Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményének díszelőadásával nyitotta meg kapuit.

A teátrum premierjén a legnagyobb számban, 250-en, az elmúlt évtizedekben a színház felépítését téglajegyek vásárlásával segítők közül kisorsoltak foglaltak helyet. A meghívottak között voltak a nemzet színésze cím birtokosai, a Nemzeti Színház örökös tagjai, határon túli és országhatáron belüli színházigazgatók – köztük Beregszászból Vidnyánszky Attila Jászay Mari-díjas rendező –, neves közéleti személyiségek és Madách Imre egyenes ági leszármazottai.

A Szikora János rendezte, méltán történelminek nevezhető előadásban a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház két művésze, Varga József és Kristán Attila is színpadra lépett.

MTI–ntk