Lakodalmak évadján

A leendő arák több száz ruha közül választhatnak

2002. augusztus 30., 02:00 , 85. szám

A házasságkötés évszázadok óta az egyik legbensőségesebb és legszebb családi ünnep, amelyet lehetőségeihez mérten mindenki igyekszik különlegessé, felejthetetlenné tenni. Kárpátalján évente átlagosan 8-9000 házasulandó pár mondja ki a boldogító igent, nagyrészt a nyár végi, ősz eleji időszakban. Az elkövetkező hetekben ezért a szokásosnál is gyakrabban találkozhatunk majd gyönyörű, fehér ruhás menyasszonnyal, elegáns, vidám násznéppel vagy féktelenül dudáló, feldíszített autósorral.

Aki volt már részese lakodalmi előkészületnek, jól tudja, mennyi utánajárással, szervezéssel és persze kiadással jár. A fiatalok boldogsága azonban mindent megér, vallják a szülők, keresztszülők, és aki teheti, ugyancsak igyekszik kitenni magáért.

A leendő arák számára, érthető módon, az egyik legfontosabb lakodalmi kelléket a menyasszonyi toalett jelenti, ami esetenként több hetes keresés és számos ruhapróba után kerül kiválasztásra. A kutatóexpedíció színhelye lehet elegáns belvárosi szalon, eladással-kölcsönzéssel foglalkozó kisebb butik vagy családi vállalkozásként működtetett vidéki ruhakölcsönző.

Az exkluzív szalonokból már szinte minden városban találunk egyet-kettőt, ahol a kirakati próbababákon szemet gyönyörködtető ruhaköltemények kelletik magukat. Mint megtudtuk, az eladásra kínált ruhák zöme Odesszából, Török- és Lengyelországból kerül az üzletekbe, vételáruk pedig anyaguk, díszítésük, egyediségük függvénye.

A legtöbb ruha klasszikus formájú: derékban elvágott, felsőrésze testhez álló, szoknyarésze dús, lefelé szélesedő, amit az abroncsos alsószoknya tesz még hangsúlyosabbá. Anyaga lehet vékony vagy vastag atlasz és selyem, valamint nejlon, sifon, tüll stb. Az egyszeri használatra készült ruhák anyaga általában kevésbé tartós, nehezen vagy egyáltalán nem tisztítható, míg a kölcsönzésre szánt toalettek hosszabb ideig tartják formájukat, emellett jól moshatók, vasalhatók.

A megyeszékhelyen működő Júlia Szalonban egyedi menyasszonyi ruha is varratható. Itt majd száz mintamodellből választhatnak az ügyfelek, de az ügyes kezű ruhakészítők a különböző divatlapok kínálta fazonokat vagy a menyasszony által megálmodott ruhákat is elkészítik. Természetesen mindenekelőtt a luxus megrendelésekre voltunk kíváncsiak, az üzletvezető azonban meglehetősen szűkszavú volt a kelméjükben és kivitelezé­sükben egyaránt kiemelten gazdag ruhák értékére vonatkozóan, annyit azonban elárult, hogy némelyik modellért Moszkvában akár egy-egy belvárosi lakás árát is megkaphatná. (Ilyen megrendelés a megyeszékhelyen évente „mindössze” kettő-három akad).

Ami az egyszerűbb ruhákat illeti, vételi áruk 400 hrivnyánál kezdődik, a drágább fazonok értéke pedig esetenként meghaladja az 1000-1500 hrivnyát. A ruhák kölcsönzési ára elsősorban attól függ, hogy voltak-e használatban, s ha igen, hány alkalommal. A vidéki kölcsönzőknek már 50-100 hriv­nyás ajánlataik is vannak, a jó állapotban lévő ruhák kölcsönzési díja 150-250 hrivnya, míg a vado­natúj és a legutóbbi divatot képviselő ruhák, valamint teljes toalettek kölcsönzési értéke akár több száz hrivnya is lehet.

Miután megvan a hőn áhított ruha, jöhetnek az egyéb kellékek. A vőlegény számára: kesztyű 20 hr, díszzsebkendő 8-12 hr, vőlegényi díszbokréta 5-15 hr, inggomb 22-60 hr; a menyasszony számára: féldrágaköves nyakdísz 30-60 hr, fátyol 40-80 hr, fátyolrögzítő párta 25-50 hr, harisnya 15-25 hr, sza­lagrózsás meny­asszonyi csokor 55-80 hr.

Az élő virágból – általában rózsából, gerberából vagy liliomból – készült ünnepi csokrok mostanság leginkább kisméretűek és szolidak. Legtöbbször 11-15-17 szálból, leginkább fehér szalagdíszítéssel készülnek, áruk pedig 50-100 hriv­nya között mozog. A külföldről rendelt egzotikus virágfajtákból kötött csokrokért azonban akár 4-500 hriv­­­nyát is fizethet a megrendelő.

Visszatérve az ünnepi toalettre: ahol hagyományosan két napig tart a lakodalmi vigadalom, az ifiasszonynak is két alkalmi ruha dukál. Itt szombat éjfélkor nem menyecskeruhát, hanem a menyasszonyihoz hasonló, színes ruhát ölt az ara, vasárnap délben pedig egy harmadik, immár utcai viseletben megy asszony­társaival a templomba.

A vőlegények ruházata körül általában nincs ilyen nagy felhajtás, a fiataloknak legfeljebb az öltöny fazonját és színét illetően kell konszenzusra jutniuk. A leendő férjek a nagyobb ruhaszalonokban kereshetnek kedvükre való zakót, mellényt és nadrágot, átlagosan 300-650 hrivnya összértékben. Alkalomhoz illő fehér ing 50-150 hrivnyáért kapható, hozzá nyakkendő 15-60 hriv­nyáért. Egyetlen szolgáltatónál találtunk kölcsönözhető szmokingot, melynek bérleti díja egy estére 100 hrivnya volt.

P. Zs.