Viszlát, kishatár…

Kilométeres sorok, reménytelenség a határon

2002. szeptember 27., 02:00 , 89. szám

Sokakat az asztélyi határátkelő ideiglenes bezárása döbbentett rá arra, hogy végérvényesen lezárult egy korszak, és nem csupán egy átmeneti kellemetlenségről van szó, mert semmiféle könyörgés, tiltakozás és össznépi felháborodás nem képes változtatni a tényen, hogy a kishatárforgalomnak meg kell szűnnie, az ukrán–magyar határ – reméljük, nem örökre – bezárul. Még ennél is szomorúbb, hogy megint csak nem sikerült civilizáltan kezelni a helyzetet, s a határon uralkodó állapotok ugyancsak távoliak annak az Európának a normáitól, melynek nevében a változásokat kezdeményezték.

Egyelőre csupán egyetlen határátkelőhelyen szünetel a forgalom, s az is csak ideiglenesen, azonban már ennek kiesése is óriási tumultust okoz szinte valamennyi más határátkelőhelyen. Ami nem is csoda, ha figyelembe vesz­­szük, hogy a me­gyei útlevélosztály adatai szerint az illetékes hivatalok a múlt év során 65,5 ezer kishatárátlépőt adtak ki Kárpátalján, melyek 95%-a Magyarországra szólt. A folyó év első kilenc hónapjában a kiadott „egyszerűsített útlevelek” száma 45 ezer volt, legtöbb a Beregszászi és Nagy­szőlősi járásokban: 18 316, illetve 18031 darab. Jevhen Bar­man, a Za­kar­pattya határátkelő sajtótitkára a Kárpátalja kérdésére elmondta, napi átlagban összesen 13-13,5 ezer személy és 7-8 ezer jármű lépi át az ukrán–magyar határt, ezen belül a nemzetközi útlevéllel rendelkezők és a kishatárátlépőkkel közlekedők száma meg­­közelítőleg fele-fele arányban oszlik meg.

Szepesi István, a Nyírbátori Határigazgatóság igazgatója a Kárpátalját tájékoztatva elmondta, az Asztély–Beregsurány nemzetközi- és kishatárátkelő lezárását követően főként Tisza­becsnél és Barabásnál nőtt jelentős mértékben a határforgalom. A Tiszabecs–Tiszaújlak határállomás napi forgalma jelenleg 4-5 ezer fő (ezer fővel több, mint korábban), Barabásnál 1500-1800 fő (ami egyharmados növekedést jelent), Záhonynál naponta 6-7, esetenként nyolc ezer fő lépi át a határt (ez mintegy 10%-os forgalomnövekedést jelent), míg Ló­nyánál 150-175 személy.

Ami a határon át közlekedők számára a legfájóbb, a szórványos ígéretek ellenére ezúttal sem sikerült úgy megvalósítani a határforgalmat érintő intézkedést, hogy annak ne az egyszeri polgár igya meg a levét. Nem segített a helyzeten a határátkelők személyzetének ukrán részről megígért növelése, a Barabás–Mező­kaszony kishatárátkelő nyitvatartási idejének esetleges meghosz­szabbítására pedig ígéretet sem tudtak tenni magyar részről az illetékesek. Szepesi István elmondta, a határőrség szempontjából ennek nincs különösebb akadálya, Barabás község lakossága és polgármesteri hivatala azonban tiltakozik az érintett határátkelő éjszakai üzemeltetése ellen, mivel véleményük szerint az zavarná az ott élők nyugalmát. A felvetéssel kapcsolatban Szerhij Ba­zov­kin, a Beregszászi Határőrizeti Osztály parancsnoka elmondta, a mező­ka­szonyi határállomás ukrán rész­lege jelenleg is megfelel a 24 órás működtetés feltételeinek. Az állomás áteresztő kapacitása (napi 2000 személy) ma sincs teljes egészében kihasználva – állítja a parancsnok –, mi­vel a magyar rész nem képes ilyen mértékű forgalom lebonyolítására.

A megnövekedett forgalom Csapnál nem okoz fennakadást, Tiszaúj­laknál és Me­ző­­­kaszonynál viszont kilométeres sor kígyózik a határátkelők sorompója előtt. Az órákon át sorban álló emberek érthetően ingerültek és elégedetlenek. A határátkelőkön a nevük elhallgatását kérő szolgálatteljesítőktől min­d­enütt egybecsengő válaszokat kaptunk: ukrán részről a magyar, magyar részről az ukrán oldalt hibáztatták a jelentősen meg­növekedett várakozási idő miatt. Ugyanakkor a sorban állók arra panaszkodtak, hogy a határok őrei mind az egyik, mind a másik oldalon visszaélnek hivatali helyzetükkel, s nemegyszer mesterségesen lassítják a munkát, idézik elő a torlódásokat. Az ő helyzetükből viszont az következik, hogy a hasonló kijelentésekhez senki sem adja a nevét, így mindez alaptalan vádaskodásnak minősül. Annyi azonban a kívülálló avatatlan szemének is feltűnik, hogy igen sokan elsuhannak a reménytelenül sorban állók mellett, s úgymond soron kívül jelentkeznek ki- vagy belépésre…

– farkas –