Helyükre kerülnek a pufók angyalkák

Külsőleg is megújul a szállóból lett kollégium

2002. november 8., 01:00 , 95. szám

A beregszászi városközpont egyik reprezentatív építményeként számon tartott egykori Royal Szállót augusztustól sűrű állványsor veszi körül, folyamatban van ugyanis az épület külső homlokzatának rekonstrukciója.

Az épületben talált otthonra a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola kollégiuma, melynek ünnepélyes átadására ez év tavaszán került sor Mádl Ferenc magyar köztársasági elnök és Anatolij Kinah ukrán miniszterelnök jelenlétében.

Kohut Attila kollégiumigazgató a Kárpátaljának elmondta, első lépésként eltávolították a régi külső vakolatot, jelenleg pedig folyik a friss vakolat felvitele, valamint az épület díszítőelemeinek rekonstrukciója.

– Munka közben jelentkezett néhány előre nem látott nehézség és pluszfeladat, mint amilyen például az épület homlokzatát díszítő gipszstukkók kritikus állapota. Külön mesterembert kellett találni, aki vállalja a tönkrement elemek újraöntését, valamint a javítható részek felújítását, festését.

– Milyen lesz az új homlokzat, és mikorra várható a munka befejezése?

– Amennyiben az időjárás engedi, november közepére-végére festésre kész állapotba szeretnénk hozni a homlokzatot, hogy a tavasz beálltával mielőbb végére érjünk a munkának. Természetesen igyekszünk maximálisan igazodni az eredeti épületképhez, ezért is ragaszkodtunk az aprólékos előkészítő munkához.

– Mindeközben az udvarban is folynak a munkálatok...

– Itt az épület belső udvarának homlokzata kerül felújításra, továbbá folyamatban van az ún. nagyelőadó kialakítása is. A terem egyelőre csak csupasz téglafalakból áll, zajlik a fűtési rendszer, a villamoshálózat beépítése, valamint a vakolás. Elképzeléseink szerint az előadóterem nyolcvan fős nézőtere lépcsőzetes megoldású lesz, és a későbbiekben moziként is működhet.

P. Zs.