Az álmok pedig valóra válnak?

Megújult a Nagypaládi Művészeti Iskola

2002. november 15., 01:00 , 96. szám

A közelmúltban ünnepélyes keretek között átadták a Nagypaládi Művészeti Iskola felújított épületét. Az álom tehát valóra vált – a jelenleg 72 növendéket számláló iskola végre méltó körülmények között működhet.

– Mintha varázslat történt volna, úgy alakult át a százéves, mindenütt beázó, roskadozó iskolaépület...

– Valóban nagy munka áll mögöttünk, hisz augusztus elején még csak a régi vakolattól megszabadított, csupasz téglafalak fogadták az érdeklődőket – mondja Te­rem­ta Ernő, a zeneiskola igazgatója. – Azóta kívül-belül friss vakolat került a falakra, elkészült a gázzal működő fűtési rendszer, a tantermek új padlózattal, nyílászárókkal gazdagodtak stb.

– A sok munka mögött azonban mégis van némi varázslat...

– Így is mondhatjuk, hisz a felújítás költségeit az egykor családi házként funkcionáló épület korábbi tulajdonosainak jelenleg Amerikában élő leszármazottja, Csolnaky Tamás finanszírozta. A beruházás összértéke egyébként meghaladta az ötvenezer hriv­nyát, tehát nem éppen csekély összegről van szó. Az adományozó képviseletében a Budapesten élő Szabó Gáspár követte figyelemmel a munkálatok menetét, aki ígéretet tett arra, hogy a továbbiakban is kész ellátni a közvetítő szerepét.

– Ezek szerint további terveik is vannak?

– Igen, mivel egyrészt jelentősen nőtt a tanulói kontingens, másrészt az iskola által kínált képzési formák számát is szeretnénk bővíteni. A képzőművészeti, hangszeres oktatás és tánctanítás mellett teret kívánunk adni a Nagypaládon még fellelhető népi kézműves mesterségek gyakorlati oktatásának: a kenderszövésnek, a kukoricacsuhé-fonásnak és a fafaragásnak, mivel úgy érezzük, kár lenne veszni hagyni a faluközösség ezen ősi értékeit. Távlati terveink között szerepel továbbá az iskolának helyet adó épület többi helyiségének birtokbavétele, felújítása, továbbá egy korszerű mosdó és WC kiépítése, ami a világ gazdagabbik felén működő tanintézményekben bizony alapvető követelmény...

P. Zs.