„A gyermekeken keresztül kapjátok vissza Isten sugárzó szeretetét”

Szent Katalin Római Katolikus Óvoda Fancsikán

2003. szeptember 19., 02:00 , 140. szám

Fancsikán szeptember 14-én került sor a Szent Katalin Római Katolikus Óvoda ünnepélyes átadására és felszentelésére, mellyel immár hatra emelkedett a Kárpátalján működő római katolikus óvodák száma. A több éve bezárt egykori állami óvoda épülete, melyben ezentúl 26 kisgyerek részesülhet keresztény nevelésben, a helyi egyházközség révén újult meg.

Az ünnepség a római katolikus templomban vette kezdetét. A Szent Kereszt felmagasztalása ünnepére tartott szentmisét Majnek Antal, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspöke celebrálta.

Az ünnepélyes megnyitóra az óvoda udvarán került sor, ahol Weinrauch Márió helyi plébános köszöntötte a jelenlévőket, vázolta az óvoda létrejöttének történetét, szólt annak fontosságáról az egyház és a nemzet szempontjából. Az atya köszönetét fejezte ki a külföldi és hazai támogatóknak, akik hozzájárultak az óvodaépület felújításának munkálataihoz, Isten áldását kérte a jóságos adományozókra.

Az óvoda névadója, Szent Katalin életútjáról Papp Anikó ferences nővér szólt. Majnek Antal köszöntőjében elmondta: „Amikor ezt az óvodát megáldjuk, nevelők és szülők egyaránt gondoljunk arra, hogy Isten a gyerekeken keresztül ad nekünk örömöt, boldogságot, adja az ő szeretetét. Napjainkban sok gyermeket nem kívánt teherként fogadnak, ezért nekünk itt kell hirdetni az örömhírt, hogy „a gyermekeké az Isten országa”. Legyetek boldogok, szülők, mert a gyereketeken keresztül kapjátok vissza Isten sugárzó szeretetét!”

Az ünnepélyes felszentelést követően az óvoda leendő kicsiny lakói verses-énekes műsorral kedveskedtek a szülőknek és a vendégeknek.

Váradi Natália