A KAMOT 600 „problémás” pá­­lyá­zatot küldött vissza az IKA-hoz

2004. február 27., 09:00 , 163. szám

Február második hetében a Kárpátaljai Magyar Oktatásért Szülők és Pedagógusok Tanácsa (KAMOT) Jótékonysági Alapítvány közérdekű felhívásban értesítette az oktatási-nevelési pályázatban részt vett szülőket, hogy „március 1-jén befejeződik a pályázat alanyai adatainak pontosítása”. Amennyiben a megadott határidőn belül a pályázók nem tesznek eleget az előírt adat­pon­tosítási kötelezettségüknek, „úgy tekintjük, hogy nem kívánnak élni a … támogatással” – áll a KAMOT felhívásában.

De mi van azokkal, akik önhibájukon kívül nem tudnak eleget tenni az „adatpontosításnak”? Egyetlen példa. Huszton egy négy gyermekét egyedül nevelő édesapa nyújtott be pályázatot az IKA-hoz, melyet anno pozitívan bíráltak el. Az apuka jelenleg Moszkvában van idénymunkán, a félárvákat az apai nagymama neveli. A KAMOT most kéri a pályázatot benyújtó édesapa útlevelének a másolatát. Mivel az édesapa elutazott, a nagymama nem tudja benyújtani a kért másolatot. A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetségnél a pályázati űrlapon ugyan fel vannak tüntetve a pályázó útlevelének adatai, ám a nagymama, pénz híján nem tud Beregszászba utazni érte. Ennek a négy gyereknek ki fogja utólag kifizetni a megítélt oktatási-nevelési támogatást?

Információink szerint a KAMOT négy problémakörben összesen több mint hatszáz pályázat adatait küldte vissza az IKA-nak február 20-án. A kuratórium aznapi ülésén azonban valamennyi kérdéses eset megvitatása már nem kerülhetett napirendre. E pályázatok további sorsáról a közalapítvány oktatási bizottsága lenne hivatott dönteni, a testület azonban a 2002-es pályázatok elbírálási folyamatának lezárulását követően még nem ülésezett…

Sajtóhírek szerint a közel 9000 pályázó háromnegyede már hozzájutott az oktatási-nevelési pályázat alapján megítélt pénz­hez. Ha azonban ez igaz, akkor eddig legalább 6750 szülőnek meg kellett volna kapnia a támogatást. A KMPSZ adatai szerint ugyanakkor a pályázók nagyobb része a magyarországi kifizetést választotta, s információink szerint az IKA eddig valamivel több mint 2500 OTP-csekket küldött Kárpátaljára, tehát megyeszerte csupán a magyarországi postai csekk­re még mintegy kétezren várnak.

Az elmúlt héten a Határon Túli Magyarok Hivatala és az Illyés Közalapítvány vezetői aláírták azt a szerződést, amely jogi keretet biztosít a „Szülőföldön magyarul” program folytatására. A szerződés életbelépéséhez a vonatkozó kormányrendelet elfogadására is szükség van. Ha ez megszületik, záros határidőn belül, értesüléseink szerint még márciusban ki kell írni az új pályázatot. Információink szerint ezúttal egy, maximum két hónap áll majd rendelkezésre a pályázatok benyújtására.

Megkerestük az ügyben az IKA budapesti illetékesét is, aki készségesen válaszolt a kérdéseinkre, később azonban telefonon közölte: nem nyilatkozhat a sajtónak. Kérte, ne publikáljuk beszélgetésünket, mivel az csak az IKA elnökének vagy irodaigazgatójának jóváhagyásával történhet meg…