„A szobor igazán klasszra sikerült”

Hazakészül Zrínyi Ilona és a kis Rákóczi

2004. február 27., 09:00 , 163. szám
Zrínyi Ilona és a kis Rákóczi. Archív felvételünkön Matl Péter alkotásának még anyagból formázott változata látható

Karcagon bronzba öntötték Matl Péter munkácsi szobrászművész Zrínyi Ilonát és fiát, II. Rákóczi Ferencet ábrázoló egészalakos szobrát. A szoborkompozíciót várhatóan a napokban szállítják Kárpátaljára.

A művész munkácsi műtermében tavaly ilyenkorra készült el a Kárpátaljai Magyar Kultu­rális Szövetség megrendelésére az életnagyságú szobor eredeti, agyagból mintázott változata. Az öntéssel megbízott karcagi mesterek előbb gipszmintát készítettek a szoborról, majd ennek alapján bronzba öntötték a vidékünk két neves történelmi személyiségéről mintázott alkotást.

A szobor 10% óntartalmú rézötvözetből készült, magassága 205 cm, súlya több száz kilogramm.

„Négy-öt hónapig dolgoztunk az öntésen, s végül tíz darabból raktuk össze a szobrot. Az öntés jól sikerült, felülete hibátlan, a színe kellemes melegbarna” – nyilatkozta lapunknak Varga István karcagi öntőmester.

Matl Péter, az alkotó, maga is megtekintette a kész alkotást. „A szobor igazán klasszra sikerült. Semmi hibáját nem láttam. Örülök, hogy végre elkészült, szeretném, ha mielőbb a helyére, azaz a munkácsi várba kerülhetne, hogy a nagyközönség is láthassa” – mondta a szobor megálmodója.

-farkas-