Szergij Borodenkov: „A törvény nem írja elő, hogy egy személynek csak egy útlevele lehet”

Egyéves a nyíregyházi ukrán külképviselet

2004. március 26., 01:00 , 167. szám

Ukrajna Nyíregyházi Főkonzulátusa tavaly tavasszal nyitotta meg kapuit. Az öt határ menti magyarországi megyét kiszolgáló külképviselet azóta több ezer ügyfelet fogadott és több mint 4000 konzuli ügyet bonyolított le. Szergij Boroden­kov főkonzult eddigi tapasztalatairól kérdeztük.

A nyíregyházi ukrán főkonzulátus hivatalos avatóünnepségére 2003. február 20-án került sor, s tavaly május óta fogadja ügyfeleit. A külképviselet több mint 2000, tartósan Magyarországon élő vagy ideiglenesen ott tartózkodó ukrán állampolgárt tart nyilván. „Az érintetteknek a konzuli nyilvántartásba való felvétel ajánlott, de nem kötelező. Az általunk kiszolgált 5 megyében – Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Szabolcs-Szat­már-Bereg – feltételezhetően ennél jóval több ukrán állampolgár él” – mondja Borodenkov főkonzul.

A tartós vagy ideiglenes magyarországi tartózkodási engedéllyel rendelkezők ukrán útlevelet igényelhetnek a konzulátuson. Aki elveszíti útlevelét, a hazautazáshoz a külképviseleten kérhet személyazonossági igazolást. A Magyarországra házasodóknak ugyancsak itt állítják ki a szükséges okmányokat. Az Ukrajnába utazó külföldi állampolgároknak beutazási vízumot ad ki a konzulátus. Fontos tudni, hogy útlevélügyben csak azokat tudják Nyíregyházán fogadni, akik a konzulátushoz tartozó öt magyarországi megye valamelyikében élnek. Akinek tehát pl. Csongrád megyében van az állandó vagy ideiglenes lakcíme, annak a budapesti nagykövetséghez kell fordulnia.

Tevékenységük azonban távolról sem merül ki a klasszikus konzuli feladatok ellátásában. A főkonzulátus tevékenyen részt vesz a két ország kulturális-gaz­da­sági­-politikai kapcsolatainak fejlesztésében.

– Konzul úr, hogyan lehetséges, hogy míg a magyarországi külképviseleteken 12 200 Ft (kb. 305 hrivnya) ellenében két hét alatt elkészül egy új útlevél, addig Kárpátalján ugyanennyi pénzért hónapokig kell várni ugyanerre az okmányra?

– Ismerős a probléma, de nem szeretném kommentálni…

– Az ukrán külképviseleten az új útlevél igénylésekor nem kell leadni a még érvényes úti okmányt, míg Kárpátalján rendszerint erre kötelezik az útlevéligénylőket. Miért?

– A törvény nem írja elő, hogy egy személynek csak egy útlevele lehet. A régi útlevelet az új útlevél kiadásakor kell bevonni.

– Mi a teendő, ha valaki elveszíti Magyarországon az útlevelét?

– Mielőbb fel kell keresnie a budapesti vagy a nyíregyházi külképviseletet, ahol jegyzőkönyvet vesznek fel az esetről, majd a konzulátus kiállít egy személyi bizonyítványt, amivel az illető hazautazhat. A kárvallott által közölt személyi adatokat nekünk egyeztetnünk kell a helyi illetékes hatósággal. Ez nem egyszerű eljárás, főként ha történetesen munkaszüneti napról van szó. Azt ajánljuk tehát a külföldre utazóknak, hogy tartsák maguknál ukrán személyi igazolványuk első oldalának másolatát, amivel könnyen igazolhatják személyazonosságukat.

– Jellemzően mely országok állampolgárai kérnek ukrán beutazási vízumot Önöknél?

– Leggyakrabban horvát, olasz, osztrák, német, holland, amerikai állampolgárok fordulnak hozzánk. Számos esetben előfordul, hogy az Európa-szerte vízum nélkül utazó külföldiek a magyar–ukrán határon szembesülnek azzal, hogy Ukrajna vízumköteles ország. Tavaly június óta több mint 300 ukrán vízumot állítottunk ki.

– Segítséget kérhetnek a külképviseleten azok az ukrán állampolgárok, akiket őrizetbe vett a magyar rendőrség. Mit jelent ez a gyakorlatban?

– Ha egy külföldi állampolgárt bármilyen okból őrizetbe vesz, letartóztat a helyi rendőrség, tájékoztatja erről az illetékes ország külképviseletét. Az őrizetbe vett személy ettől függetlenül ugyancsak kérheti az állampolgársága szerinti konzulátussal való kapcsolatfelvételt, amivel gyakran élnek is az érintettek. A törvényszegések sorában a tiltott árucsempészés, lopás, közlekedési baleset okozása a leggyakoribb. A 2002-es évhez képest az ilyen esetek száma tavaly 30%-kal csökkent, az abszolút számok azonban továbbra is magasak. A konzulátus munkatársai felkeresik az előzetes letartóztatásban vagy börtönben lévőket. Az érintettek rendszerint a családjukkal való kapcsolattartásra vonatkozóan kérnek segítséget.

– Bárkivel előfordulhat, hogy a magyar hatóságok pénzbüntetést szabnak ki rá. Az illető kap egy pénzbefizetési csekket, amit aztán vagy befizet, vagy nem. Milyen következménnyel járhat ez?

– Ha az illető huzamosabb ideig nem egyenlíti ki tartozását, az illetékes magyar hatóság rajtunk keresztül értesíti erről az ukrán rendőrséget. Előfordulhat, hogy csak jóval később, esetleg egy rendőrségi igazoltatás során derül ki az illetőről: köztartozása van. Bizonyos esetekben ez akár az országból való kiutasítással is járhat. Azt ajánlom tehát honfitársaimnak, hogy ha már szabálysértést, törvénysértést követtek el, viseljék annak következményeit.

– Sajnos előfordul, hogy egy Magyarországon tartózkodó ukrán állampolgár elhalálozik. Ekkor miben tud a konzulátus segítségére lenni a hozzátartozóknak?

– Egy holttest hazajuttatása nem egyszerű ügy, a konzulátus ellenben vállalja szinte valamennyi szükséges hatósági engedély beszerzését. Amennyiben az elhunytnak van megfelelő biztosítása, akkor a költségeket az érintett biztosító állja, ha nincs, akkor az anyagiak a hozzátartozókat terhelik. Ha úgy látjuk, hogy az adott család nem tud ennek eleget tenni, a konzulátus kérésére az ukrán állam átvállalhatja a költségeket is.

Popovics Zsuzsanna

Költözik a konzulátus

Ukrajna Nyíregyházi Főkonzulátusa április 1-jétől új címen működik: 4400 Nyíregyháza, Korányi Frigyes u. 123.

Ügyfélfogadás: hétfő, kedd, szerda, péntek 9.00 és 12.00 között.

Fax: 42/501-013. E-mail cím: postamester@uakon­zul.­axe­lero.net. Telefonszámok: Andrij Zajac, konzul – 42/501-018; Jaroszlav Papariga, alkonzul – 42/501-015, referensek – 42/501-014.

Ukrajna Nyíregyházi Főkonzulátusa konzuli tevékenységét Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén fejti ki.