Németh Zsolt: „Leginkább a kár­pátaljai magyarokban bízom”

A KMKSZ közgyűlésén

2004. április 9., 02:00 , 169. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség közgyűlé­sének vendége volt Németh Zsolt, a Fidesz alelnöke, a magyar parlament külügyi bizottságának elnöke, aki beszédében számos, a kárpátaljai magyarságot érintő kérdésben foglalt állást.

– A Magyar Állandó Értekezlet immár egy éve nem ülé­sezett, ugyanakkor összehívását intenzíven szorgalmazza szá­mos magyarországi és határon túli politikai erő. Ön szerint várható a testület összehívása?

– Szükségesnek tartom a MÁÉRT mielőbbi összehívását. Az ülést előbb novemberre halasztották, majd februárra, legutóbb pedig júniusra. Úgy látom, a magyar kormány – amelynek pedig a felelőssége a MÁÉRT összehívása –, valamiért nem akarja, hogy dolgozzon ez a fórum. Feltehetően fél tőle, fél annak tagjaitól és a várhatóan napirendre kerülő kérdésektől. Ezek az ügyek a kettős állampolgárság, az autonómia, és számos további olyan kérdés, amely jelenleg a Kárpát-medencei magyarság előtt áll.

– Mi a véleménye Ukrajna új választójogi törvényéről?

– Sajnálatosnak tartom, hogy az ukrán demokrácia botladozik. Úgy látszik, a törvénymódosítás következményeként megfosztják a kárpátaljai magyarságot annak lehetőségétől, hogy saját jogán juttasson képviselőt a kijevi parlamentbe. Ezt elfogadhatatlannak tartjuk, s a magunk diplomáciai eszközeivel mindent megteszünk annak érdekében, hogy ebben a kérdésben jobb belátásra bírjuk az ukrán hatalmat. Az ukrán hatalomnak tudnia kell, hogy Magyarország mindig támogatta, és egyben érdekelt az ukrán szuverenitás megerősítésében, ugyanakkor Ukrajnának be kell tartania az alapvető demokratikus normákat és szabályokat.

– Hogyan ítéli meg a jubiláló KMKSZ mai helyzetét?

– Egy a kárpátaljai magyarságot megosztó politikai kísérletnek lehetünk tanúi, amikor is egy ellenszervezetet hoztak létre a KMKSZ-szel szemben. Ez egy teljesen új helyzet, amikor itt Kárpátalján, illetve a magyarországi nemzetpolitika részéről is egy kifejezetten KMKSZ-ellenes politika tapasztalható, amely mellesleg a magyar nemzetpolitika megtorpanásával párosul. Nincs könnyű helyzetben a kárpátaljai magyarság, ahogy nem volt könnyű helyzetben az elmúlt évszázadban, s az elmúlt 15 évben sem. A KMKSZ elvszerűsége, szívós munkája ugyan­akkor nagyon sok eredményt hozott, s a közgyűlésen is optimizmust tapasztaltam. Éppen ezért leginkább a kárpátaljai magyarokban bízom, abban, hogy ez a közösség, amely büszke lehet múltjára, eredményeire, felülkerekedik ezen a helyzeten, s hogy egységében, önbecsülé­sében tovább erősödik majd. Isten éltesse a KMKSZ-t!

-nagy-