A virágzásról néhány szóban

2004. április 23., 10:00 , 171. szám

A virágzás minden gyümölcstermő növény életében meghatározó fázis a terméskötődés idejét és mértékét illetően.

A virágzás kezdete genetikailag rögzített, ugyanakkor több tényező is befolyással lehet rá. A virágzás kezdetére hatással van: a hőösszeg, a levegő és talajhőmérséklet, az ökológiai tényezők, az agrotechnikai kezelések, a növekedési erély, a fa kora és az alany. Ugyanakkor magán a fán is eltérés lehet a déli és az északi oldal virágzási időpontja között.

Ez a különbség több mint egy nap is lehet. A fák kondíciója is kihatással van a virágzás kezdetére, a különböző fajták között is eltérő a virágzás időpontja. Természetesen a felsoroltakon kívül más tényezők is befolyással lehetnek a folyamatra. Ilyenek lehetnek a különböző vírusbetegségek is. Példaként hozhatók fel a nekrotikus gyümölcsfoltosság-vírussal fertőzött őszibarackfák, amelyeknél 2-5 nappal később is bekövetkezhet a virágzás az egészséges gyümölcsfákhoz viszonyítva. A Pándy meggy 48 klónnál viszont megfigyelték, hogy két héttel korábban virágoztak, mint a vírusmentesek. Az alábbi felsorolásból nyilvánvaló, hogy mi is befolyással lehetünk a virágzás kezdetére azáltal, hogy vigyázunk a fáink egészségi állapotára és kondíciójára, valamint közvetve a célnak megfelelő alany és fajtaválasztással is befolyással lehetünk arra.

Természetesen nemcsak a virágzás időpontja a lényeges, hanem a különböző gyümölcsfajok és fajták virágzási tulajdonságai is; például, hogy önmeddő vagy öntermékenyülő-e az adott fajta. Az öntermékenyülésnek persze nagyobb jelentősége van, mivel a termésképzés biztosabb, és rendszeresebben teremnek, mint az önmeddő fajták. Ugyanakkor befolyással lehetünk az önmeddő fajták virágkötődésére is. Figyelembe kell venni a fajta tulajdonságát és biztosítani kell, hogy az időben virágzó kompatibilis porzófajták megfelelő arányban legyenek jelen.

Újabban kaphatók olyan készítmények, amelyek befolyással vannak a virágzásra. Például az önmeddő Pándy meggyfák virágait termővé lehet "varázsolni", ha a meggyfákat teljes virágzás idején megpermetezzük a Phyl-Set nevű hormonkészítmény oldatával (egy tablettát öt liter vízben feloldani). Ez nem vegyszer, hanem tökéletesen környezetbarát anyag!

Amikor virágzás idején permetezésről beszélünk, fontos figyelembe vennünk a méhek jelenlétét. Semmiképpen ne permetezzünk méhekre ártalmas vegyszerekkel, ugyanakkor a gombafertőzések elleni permetezést mindenképpen végezzük el. Arra azonban ügyeljünk, hogy virágzás alatt csak indokolt esetben célszerű többször permetezni. Bizonyos szerek virágzás alatti többszörös használata kötődéscsökkentő lehet.

M. B.