Dzsumelja munkanélküli lett

Munkácsi polgármester-választás

2004. június 25., 10:00 , 180. szám

Elbocsátották állásából Mikola Dzsumelja rendőrőrmestert, aki tanúvallomásával, melyet Nyina Karpacsova, a Legfelsőbb Tanács emberjogi biztosa a parlamentben is felolvasott, korábban alátámasztotta, hogy a munkácsi milícia vezetőinek köze lehetett az áprilisi megismételt munkácsi polgármester-választás szavazólapjainak elrablásához.

A hírt Nyina Karpacsova közölte a BBC ukrán hírszolgálatával, amely emlékeztet, hogy néhány nappal azelőtt Mikola Bilokony belügyminiszter, Dzsumelja vallomását kommentálva még azt mondta, nem sértődött meg az őrmesterre. Miközben azonban a belügyminiszter újságírók előtt a rendőrrel kapcsolatban kijelentette: "Hadd dolgozzon, ha jól fog dolgozni, megtesszük őrvezetővé", a munkácsi milícia vezetőinek asztalán már ott feküdt Dzsumelja leszerelési kérelme.

Nyina Karpacsova a BBC kérdésére elmondta, Dzsumelját időközben kilakoltatták abból a munkásszállóból, ahol addig lakott (méghozzá nem a nyilatkozatának a parlamentben történt felolvasása, hanem közvetlenül a szavazólapok elrablása után), később pedig, már a parlamenti eseményeket követően, nem engedték felvételi vizsgához a belügyminisztérium akadémiáján.

Az emberjogi biztos szerint további két tucat esetben nyertek megerősítést azok a korábbi információk, hogy munkácsiakat nyomásra, politikai motívumok alapján bocsátottak el állásukból.

ntk