Diplomaosztó ünnepség a beregszászi főiskolán: "Nemes, küzdő embernek lenni"

48 diplomát adtak át a beregszászi főiskolán

2004. július 23., 10:00 , 184. szám

Rendhagyó helyszín, a beregszászi református templom adott otthont a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola idei tanévzáró ünnepségének július 16-án. A Rákóczi főiskola diplomaátadó ünnepségeinek korábban a járási közigazgatási hivatal, majd a tanintézmény hallgatói létszámának növekedésével a városi kultúrház épülete szolgált helyszínül, ám értesülésünk szerint a városi illetékesek idén nem adtak hivatalos választ a terembérletre vonatkozó főiskolai megkeresésre.

Az idén tízéves magyar felsőoktatási intézmény ünnepi rendezvényére így az Isten házában került sor.

A főiskola ötödik diplomaosztó ünnepségén 48 nappali tagozatos hallgató vehetett át államilag elismert, egyetemi szintű "Diplom Specialist" minősítésű oklevelet: történelem-földrajz szak - 10 fő, angol-történelem szak - 11 fő, angol-földrajz szak - 6 fő, tanítói szak - 13 fő, óvodapedagógia szak - 8 fő.

Ezenkívül a főiskola bázisán működő kertészmérnöki speciális képzésben idén 22, a gazdálkodási szak közgazdász szakirányú speciális képzésében pedig 25 fiatal szakember vehetett át főiskolai szintű oklevelet. Ugyancsak átnyújtottak közel másfél száz oklevelet azoknak, akik sikerrel vettek részt a főiskola számítástechnikai képzésein, valamint angol, illetve ukrán nyelvtanfolyamain.

A főiskola anyaországi testvérintézményeinek képviseletében számos rektor, főigazgató köszöntötte a főiskola vezetőit, tanárait és kívánt sok sikert, szakmai elismerést, emberi boldogságot az idén diplomát szerzett fiataloknak. Érkezett küldöttség a jeles alkalomra Budapestről, Kecskemétről, Szolnokról, Győrből, Nyíregyházáról, Nagyváradról, képviseltette magát a Határon Túli Magyarok Hivatala, az Oktatási Minisztérium Határon Túli Magyarok Főosztálya, az Apáczai Közalapítvány.

"Önök megdolgoztak a diplomájukért. Álljanak helyt munkahelyükön és vegyenek részt abban a küzdelemben, melyet e főiskola is folytat a becsületes munka, a valódi erkölcsi, emberi értékek társadalmi elismeréséért" - mondta köszöntőjében Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke.

"Pedagógusnak, kertészmérnöknek, közgazdásznak egyaránt van feladata ezen a vidéken" - hangsúlyozta zárszavában dr. Orosz Ildikó. A főiskola elnöke azt kívánta a végzősöknek, hogy tudjanak nemes, küzdő emberek lenni, és tegyenek azért, hogy az utánuk jövő nemzedékek számára már legyen természetes a rend, a személyiségbe beépült tisztesség és becsület.

Popovics Zsuzsanna