Oktatási-nevelési támogatás: a KAMOT most szeptemberre ígéri a kifizetést?

Ezúttal is késik az oktatási-nevelési támogatás kifizetése

2004. július 30., 10:00 , 185. szám

Négy hét múlva itt az iskolakezdés, ami rendszerint nem csekély anyagi terhet ró az iskolás gyermekeket nevelő családokra. A kedvezménytörvényhez kapcsolódó oktatási-nevelési támogatást igénylő magyar családok most azt latolgatják, vajon megérkezik-e a várt segítség a nyár végi tanszervásár idejére.

Az Illyés Közalapítvány (IKA) által a 2003-2004-es tanévre meghirdetett "Szülőföldön magyarul" program keretében oktatási-nevelési, tankönyv- és taneszköz-, valamint hallgatói támogatás igénylésére volt mód.

Kárpátalján április 5. és május 15. között fogadta az igényléseket a Kárpátaljai Magyar Oktatásért Szülők és Pedagógusok Tanácsa (KAMOT) Jótékonysági Alapítvány. A pályáztató szervezet körzeti irodái összesen 14 719 támogatásigénylést fogadtak.

A két előbbi támogatásfajtát (gyermekenként 20 000 és 2 400 forint) magyar nyelven tanuló iskolások részére igényelhették a szülők/nevelők. Ilyen pályázatból összesen 14 136 került benyújtásra. A legtöbben a Beregszászi (5328 személy), valamint az Ungvári és Nagyszőlősi járásokban (3051, illetve 2769 fő) pályáztak. A Munkácsi járásban 1882, a Técsői járásban 1058 szülő élt a lehetőséggel. Szolyván 48, Kijevben 5 személy igényelt támogatást - tájékoztatott a pályáztató még május végén. Hallgatói támogatást azok igényelhettek, akik a pályázat meghirdetésének pillanatában kárpátaljai magyar felsőoktatási intézményben tanultak.

A helyi, kárpátaljai lebonyolító, a KAMOT a pályázási határidő lejártakor még azt ígérte, az új tanév kezdetére az igénylők hozzájutnak a támogatáshoz, ám ez az idő múlásával mára gyakorlatilag lehetetlenné vált. Információink szerint egyelőre a pályázatok teljes listája sem jutott el az Illyés Közalapítvány budapesti irodájába, illetve a napokban esedékes átadása. Az anyaországi illetékesek állítják, amennyiben megkapják a feldolgozott adatokat, a közalapítvány oktatási bizottsága egy héten belül elbírálja a pályázatokat, és átutalhatják a támogatási pénzeket. Arra vonatkozóan azonban, hogy a benyújtott pályázatok mikorra érnek Budapestre, a KAMOT Jótékonysági Alapítvány nem adott konkrét tájékoztatást. Többszöri érdeklődésünkre csupán azt a választ kaptuk, hogy az elnök nagyon elfoglalt és nem ér rá információval szolgálni. Az egyik pályázó ugyanakkor a KAMOT beregszászi székházában azt a felvilágosítást kapta, hogy a szülők legyenek türelemmel, szeptemberben sor kerül a támogatási pénzek kifizetésére...

Az IKA budapesti irodájában azonban úgy vélik, erre legfeljebb akkor van esély, ha legkésőbb július legvégén, augusztus elején megérkeznek a pályázatok Budapestre.

-nagy-