Aláírásgyűjtés gázügyben

Merre épül a vezeték?

2004. október 22., 10:00 , 197. szám

Három munkácsi járási település – Csongor, Szernye és Barkaszó – lakói körében évtizedek óta "téma" a földgáz. Az itt élők nehezményezik, hogy míg a szomszédos falvakban régóta gázzal fűtenek, hozzájuk máig nem ért el a központi vezeték. A napokban aláírást gyűjtöttek a három községben, a Munkácsi Járási Közigazgatási Hivatal közbenjárását kérve a gázvezetékre szánt megyei költségvetési pénzek mielőbbi átutalásához. A megyei gazdasági főosztály szerint a gázvezeték csupán pénz híján nem épül, és a tervek szerint a térségben egyetlen község sem marad földgáz nélkül. Az érintettek ezt egyelőre másként látják.

Az ütemterv szerint Csongort, Szernyét és Barkaszót idén kellett volna elérnie a központi földgázvezetéknek. A beruházást be is ütemezték a 2004-es megyei büdzsében, a pénz azonban máig várat magára.

A Barkaszóval szomszédos, beregszászi járási Rafajnaújfaluban ugyanakkor augusztusban megkezdték, és mára be is fejezték az utcai vezetékek kiépítését. Itt úgy tudják, Izsnyéte felől Rafajnaújfalu irányába épül a fővezeték és halad tovább Beregsom, Mezőkaszony, Zápszony felé. A csongori, barkaszói, szernyei lakosok viszont éppen ezért attól tartanak, hogy a gázvezeték "elkerüli" lakóhelyüket, és esély se marad arra, hogy az elkövetkező években földgázhoz jussanak.

"Az emberek nehezményezik, hogy bár ígéret volt rá, mégsem Csongor kapott pénzt a vezetéképítésre. Az aláírásokkal az illetékesek segítségét kérjük az ügy rendezésére. Mindazonáltal úgy látom, idén már nem lesz vezetéképítés, esetleg majd jövőre" – mondta el lapunknak Baksa Tibor, Csongor polgármestere.

"A csongori lakosok azt kérik, hogy a falu kapja meg a megyei költségvetésből a magasnyomású földgázvezeték kiépítésére ütemezett összeget, valamint az épülő iskola befejezésére szánt 1 millió hrivnyát. Korábban az is volt a terv, hogy a három falu – Csongor, Szernye, Barkaszó – kap a megyétől közel 360 ezer hrivnyát arra, hogy Izsnyéte felől kiépítsék a központi gázvezetéket. A pénz nem érkezett meg, ugyanakkor úgy tudjuk, a vezetéket nyáron Rafajnaújfalu irányába építették tovább. Félő, hogy ismét gáz nélkül maradunk, mivel nem lesz hova csatlakoztatni a három községet. Ami az iskolát illeti, az új épületnek állnak a falai, s persze mielőbb szeretnénk tetőt építeni rá. Természetesen fűteni is gázzal lenne a legcélszerűbb az új tanintézményt" – nyilatkozta a Kárpátaljának Nagy Sándor, a Csongori Általános Iskola igazgatója, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség helyi alapszervezetének elnöke.

A közös közigazgatású Szernyén és Barkaszón ugyancsak gázügyben tartottak aláírásgyűjtést nemrég. Itt úgy tudják, Izsnyéte és Rafajnaújfalu között 11 km fővezeték épül, mely Barkaszónál kettéágazik és mind a munkácsi járási, mind az érintett beregszászi járási településeket ellátja földgázzal. Ezt részben megerősítette Vaszil Vovkanics, a megyei állami közigazgatási hivatal gazdasági főosztályának helyettes vezetője is, aki a Kárpátaljának elmondta: a Munkácsi járásban Gorond felől Barkaszó és Szernye irányában épül tovább a gázvezeték. Barkaszónál azután a vezeték majd elágazik, minek köszönhetően Rafajnaújfalu irányába is továbbépül. A beruházás azért áll, mert egyelőre hiányzik a folytatásához szükséges 3,2 millió hrivnya. A főosztály a kalkulációt már átnyújtotta a megye kormányzójának, illetve a kormánynak, ám Kijevből eddig nem érkezett válasz. Amint a kormány javaslatot tesz a finanszírozásra, a megyei tanácsnak is döntenie kell a vezetékfektetésre szánt megyei költségvetési pénzekről.

A Zakarpatgaz Rt. gázszolgáltató társaság munkácsi kirendeltségén érdeklődésünkre elmondták, ők arra kaptak megrendelést, hogy Izsnyéte felől Barkaszó és Csongor irányába építsék tovább a gázvezetéket. Más, beregszászi járási források szerint viszont az év végéig Izsnyéte és Rafajnaújfalu között 9,5 kilométer magasnyomású gázvezeték épül a megyei költségvetés finanszírozásával. Ez a vezeték 7 beregszászi járási községet látna el földgázzal: Rafajnaújfalun kívül Zápszonyt, Mezőkaszonyt, Beregsomot, Bótrágyot, Csonkapapit és Hetyent.

Rafajnaújfaluban mára a településen belüli vezetékhálózat is kiépült, Zápszony, Mezőkaszony, Bótrágy községek esetében pedig folyamatban van a tervdokumentáció kidolgozása. E településeken 2005 a belső hálózat kiépítésének határideje.

A csongoriak nehezen viselik, hogy Rafajnaújfaluba esetleg hamarabb jut el a földgáz, mint hozzájuk. "Tíz méter fa 450 hrivnya, ami egy szezonban kevés egy kályhába. Egy palack gáz 65 hrivnya és ritkán tart 2 hónapnál tovább. A faluban sokan foglalkoznak fűszerpaprika-termesztéssel, aminek szárítása fafűtéssel igen sokba kerül" – mondja egy csongori háziasszony.

Mindeközben Rafajnaújfaluban is száznál több portán várják a földgázt.

"A kiskertekbe vezetett ún. vezetékcsonk 1000 hrivnyába került portánként. Mi is befizettük a pénzt, amiért kaptunk egy műanyag csövet a virágoskertbe. Hogy mikor lesz benne gáz, azt nem tudni, mivel a központi fővezetéknek egyelőre híre sincs. Állítólag megkezdték az építkezést, de pénz híján abba is hagyták. Nyakunkon a tél, meg kell venni a tüzelőt. Vannak olyanok, akik épp az erre szánt pénzt adták a gázcsonkért, de idén még nemigen fűtenek majd gázzal" – mondja egy rafajnaújfalui fiatalasszony.

Vannak tehát tervek, pletykák, gyűjtik az aláírásokat, gáz viszont egyelőre se Rafajnaújfaluban, se Csongoron nincs. Talán majd jövőre...

Popovics Zsuzsanna