November a gyümölcsösben

A gyümölcstárolásról néhány szóban II.

2004. november 12., 09:00 , 200. szám

Miután előkészítettük a tárolásra alkalmas helyet, az első lépés a gyümölcs tárolási hőmérsékletre való lehűtése. Erre azért van szükség, mert a gyümölcsnek szüretelésekor úgynevezett kerti hője van.

Lényeges, hogy az elraktározott gyümölcsöt legalább kéthetenként nézzük át, és az időközben meghibásodott példányokat folyamatosan szedjük ki.

Ne hanyagoljuk el a raktár levegőjének rendszeres vizsgálatát. Ha a levegő nagyon száraz, akkor külső, nyirkosabb levegő mellett szellőztetnünk kell, vagy az is megoldást jelenthet, ha a raktár padlójára vizet öntünk. Magasabb páratartalom esetén a szellőztetést szárazabb időben végezzük.

A kellő hőmérséklet megtartása akkor a legegyszerűbb, ha a külső és belső hőmérséklet megegyezik. Ha a külső hőmérséklet +5oC-nál magasabb vagy 0oC-nál alacsonyabb, akkor ne szellőztessünk. Természetesen az említett eljárások és praktikák az egyszerű körülmények közötti raktározásnál érvényesek. Az ilyen egyszerű, mesterséges hűtés nélküli raktározásnál fontos tényező a raktározott gyümölcs fajtajellege. Egyszerű körülmények között eltartható almafajta például a Húsvéti Rozmaring, a Jonadel stb, a körtefajták közül megemlíthető a Téli Esperes, a Nemes Krasszán stb. Ezek a fajták a tárolási feltételek betartásával egyszerű körülmények között is eltarthatók akár a tél végéig.

Természetesen nagyüzemi gyümölcsösben, ahol kevésbé jó tárolási tulajdonságokkal rendelkező fajtákat is termesztenek, érdemes korszerű tárolási módszereket alkalmazni. Számukra a hűtés és a hűtve tárolás szabályzott, ellenőrzött összetételű légtérben ajánlható. Ilyen komolyabb, korszerű tárolással védhetők ki azok a tárolási veszteségek és betegségek, amelyek elkerülhetetlenek. Ezek a tárolási betegségek faj- és fajtafüggők. Nagyon lényeges még a korszerű tárolás és ellenálló fajták esetén is a folyamatos ellenőrzés, hogy az esetlegesen romlásnak induló gyümölcs semmiképpen sem maradjon az állományban huzamosabb ideig, mert a felmerülő fertőzés rövid idő alatt elterjedhet az egész állományon belül, komoly minőségromlást okozva. Gyümölcstárolásnál fontos ismerni azokat a tipikus tárolási tulajdonságokat, amelyekkel a tárolandó gyümölcs rendelkezik.

M. B.