Tízből három nő szenved a családon belüli erőszaktól

November 25. – a nők elleni erőszak világnapja

2004. november 26., 09:00 , 202. szám

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a 16. és a 44. életév között több nő hal meg, illetve szenved egészségkárosodást családon belüli erőszak következtében, mint amennyi együttesen válik háborúk, közlekedési balesetek, a rák és a malária áldozatává.

Egy ukrajnai országos felmérés során a megkérdezett nők 37 százaléka ismerte el, hogy férje vagy élettársa rendszeresen bántalmazza őt, illetve gyermekét. A családon belüli erőszak sajnos Kárpátalján sem ismeretlen, becslések szerint itt a családok 15 százaléka érintett a kérdésben. A megyében tavaly több esetben indult bűnügyi eljárás családon belül elkövetett súlyos testi sértés címén.

Az erőszaktól terhes családokban élő nők, illetve kiskorúak általában évekig titkolják testi-lelki szenvedésüket. A nők tartanak attól, hogy letartóztatják bántalmazó férjüket/élettársukat, és a család eltartó nélkül marad. Az áldozatok nagy része legalább ennyire fél a felelősségre vont családtag későbbi fenyítésétől, megtorlásától.

A családi erőszak megelőzése c. törvény négy erőszakfajtát határoz meg: fizikai, szexuális, pszichológiai és gazdasági. Az utóbbi kettő nem büntető jogi kategória, de előidézhet fizikai bántalmazást.

A megyei állami közigazgatási hivatal családügyi és ifjúsági főosztálya szerint Kárpátalján nem létezik pontos statisztika arról, hány ember szenved a családon belüli erőszaktól, csupán a rendőrség által indított eljárások alapján végezhetők becslések. A Családon belüli erőszak megelőzésének koalíciója nevű társadalmi szervezet tájékoztatása szerint havonta 2-3 nő fordul hozzájuk segítségért, illetve kér tájékoztatást a rendszeres erőszak megszüntetésének lehetőségeiről.

A családon belüli erőszaknak senkivel sem lenne szabad megtörténnie, mégis létező probléma. A családban senkinek sem lenne szabad áldozatnak lennie, áldozatok mégis vannak. A két legfontosabb dolog, amit egy bántalmazott nőnek tudnia kell: 1. az erőszak nem normális jelenség, 2. nincs egyedül.

Az erőszak példái: pszichológiai erőszak, amelynek célja a szellemi fölény demonstrálása, a másik megalázása; a családtól és a barátoktól való elszigetelés; gazdasági erőszak, azaz a pénztől való megfosztás, a munkával való pénzkeresés tiltása; testi bántalmazás (verés vagy annak kilátásba helyezése); szexuális erőszak; megfigyelés, követés, szándékos megfélemlítés.

A családon belüli bántalmazás lehet rendszeres vagy ciklikus. Áldozatává válhat bárki, társadalmi rétegtől, pozíciótól függetlenül. A megelőzés tekintetében fontos, hogy a bántalmazott legyen tisztában az erőszakot kiváltó közvetlen okokkal és igyekezzen elkerülni azokat.

A verés sosem "véletlen" esemény. Ez összetett cselekvés, aminek célja: kontroll alá vonni egy másik személyt. Az erőszakosság nem eseti jelenség, szorosan függ az illető személyiségétől.

A kérdéssel kapcsolatos gyakori tévhitek:

1. A családon belüli erőszak csupán egy szűk kört érint. Nem igaz. Nagyon kevés azok száma, akik nyíltan felvállalják problémájukat és megpróbálják megoldani azt. 2. A verés egyszeri, ritka alkalom.Az orvosok szerint minden ötödik érintett nő ugyanattól a személytől szenved rendszeresen fizikai bántalmazást . 3. Jó megoldás minden kapcsolatot megszakítani az erőszakoskodóval. A szakemberek szerint az áldozatok éppen akkor vannak kitéve a legnagyobb veszélynek, amikor megpróbálnak kimenekülni a számukra veszélyes kapcsolatból. 4. Csak a feleségek szenvednek az erőszaktól. Nem igaz. A nők elleni erőszak éppúgy jelen van az élettársak, az elváltak, a közös gyermekkel bíró, külön élő partnerek között, mint a házastársak esetében.

Amit mindenkinek tudomásul kell venni: az erőszakra nincs mentség és magyarázat, az erőszak törvényellenes.

Baráth–Popovics