Tízéves az önálló kárpátaljai magyar felsőoktatás

Jubileumi konferencia a beregszászi főiskolán

2004. december 24., 09:00 , 206. szám

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola leendő új otthonának Esztergomról elnevezett nagytermében ünnepi konferencián emlékeztek múlt csütörtökön az immár 10 éves múltra visszatekintő önálló magyar felsőoktatásra. A konferencián megjelentek a főiskola jelenlegi és egykori tanárai, vezetői és diákjai, illetve mindazok, akiknek részük volt abban, hogy Beregszászban létrejöhetett az első államilag akkreditált határon túli magyar felsőoktatási intézmény.

A nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola speciális képzéseként indult főiskola korai időszakát elevenítette fel az egykor minden hétvégén Beregszászba utazó tanárok nevében dr. Kormány Gyula tanár, majd Vass Ilona, a Rákóczi főiskola titkára olvasta fel dr. Székely Gábornak, a nyíregyházi főiskola egykori rektorának a konferencia résztvevőihez írott levelét.

A továbbiakban Kiss István, nyugalmazott tagozatvezető, dr. Soós Kálmán főigazgató és dr. Orosz Ildikó elnök foglalta össze a tanintézmény múltját. Fodor Gyula, aki kezdetben diákként, majd tanárként élte meg az eltelt tíz évet, személyes élményein keresztül elevenítette fel a főiskola történetét.

Végezetül dr. Orosz Ildikó oklevelet nyújtott át azon társadalmi szervezetek képviselőinek, akik segítették az intézmény létrejöttét, illetve a tanintézmény egykori és jelenlegi tanárainak, alkalmazottainak és diákjainak, akik jelenlegi rangjára emelték a ma már mintegy 1000 diákot képző II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát.

B. Zs.