Újra folyamatos a formanyomtatványokkal való ellátás

Anyakönyvi hivatal

2005. március 4., 09:00 , 216. szám

Az utóbbi hetekben az anyakönyvi hivatalokban hiányoznak az állami formanyomtatványok: születési bizonyítvány, halotti bizonylat.

Némelyik városi, járási anyakönyvi hivatalban már novemberben elfogytak a nevezett formanyomtatványok. A Beregszászi Járási-Városi Anyakönyvi Hivatalban decembertől nem voltak keresztlevelek és halotti bizonylatok - tudtuk meg Dominika Voroncsuk hivatalvezetőtől, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal igazságügyi osztályának helyettes vezetőjétől. Itt február első hetében kaptak születési bizonyítvány-nyomtatványt, míg a halotti bizonylatok továbbra is hiányoztak.

A formanyomtatványok állítólag az elégtelen finanszírozás miatt hiányoztak a hivatalokból, az igazságügyi tárca ugyanis nem kapott elegendő pénzt azok nyomtatására. Az sem kizárt, hogy egyszerűen nem rendeltek többet a régebbi formájú nyomtatványokból - ezek külalakja ugyanis idéntől megváltozott -, miközben az újak még nem állnak rendelkezésre kellő mennyiségben. Korábban a keresztlevél könyvecske formátumú volt, az új címeres-hologramos születési bizonyítvány ellenben egy egylapos formanyomtatvány.

A tavaly életbe lépett családjogi törvény egy hónapban szabja meg az újszülött anyakönyveztetésének és a születési bizonylat kiadásának határidejét. Amennyiben nem állítják ki időben a bizonyítványt, a hivatal törvényt sért. Amíg hiányoztak a keresztlevél-nyomtatványok, addig a szülők hivatalos igazolást kaptak gyermekük anyakönyveztetéséről. Az új formanyomtatvány megjelenésével ezen igazolásokat ingyenesen kicserélik az anyakönyvvezetők.

Gyakorta előfordul, hogy pótlólagosan igényelnek anyakönyvi kivonatot, pl. külföldi ügyintézéshez. Ezért fizetni kell, az illeték 8 hrivnya. Egy napon belül is elkészülhet az okmány, csak kétszer annyiba kerül. A beregszászi anyakönyvi hivatal 2003-ban 1102, 2004-ben 1594 születési bizonyítványt állított ki pótlólagosan.

Adriana Mikita, a Megyei Állami Közigazgatás igazságügyi főosztály anyakönyvi osztályának helyettes vezetője a Kárpátaljának elmondta, mára mindkét fajta formanyomtatványból (halotti bizonylat, illetve keresztlevél) folyamatos a megyében az ellátás. Az ideiglenes jellegű hivatalos igazolások kiadása megszűnt.

Baráth József