Miért csak Ukrajnában vehető fel a támogatás?

2005. március 18., 09:00 , 218. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség közgyűlésein többen felvetették, hogy a 2004-2005-ös tanévre szóló családtámogatás idén kizárólag ukrajnai banki intézetben vehető fel, mely eljárás nem teszi lehetővé, hogy a kedvezményezettek szabadon választhassanak a támogatás felvételéről, módjáról.

A Szövetség elnöksége a kérdésben levelet intézett Bálint-Pataki Józsefhez, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnökéhez, tiltakozva az új kifizetési eljárás ellen. A Szövetség elnöksége szerint a családtámogatás banki felvételének lehetőségei idén szűkültek, így azt kérte, hogy az oktatási-nevelési támogatás - mint korábban - Magyarországon is felvehető legyen.

Bálint-Pataki József március 7-én kelt válaszlevelében így fogalmazott: "Megítélésem szerint az a tény, hogy - a többi, érintett ország magyarságához hasonlóan - a kárpátaljai magyarok is lakhelyükön vehetik át a támogatást, egyáltalán nem kedvezőtlen. Ellenkezőleg: ez az eljárás megkíméli a kedvezményezetteket az utazástól, az átváltás procedúrájától, azaz könnyebbé válik a támogatás lakóhelyen, s nem Magyarországon való felhasználása - az eredeti céloknak megfelelően."

-nagy-