Az igazgató szidalmaz, a pedagógusok tanácstalanok

Bírósági indítványra leváltották a derceni iskolaigazgatót

2005. március 25., 09:00 , 219. szám

Menesztették állásából Orosz Károlyt, a munkácsi járási Dercen község magyar középiskolájának igazgatóját. Mihajlo Motilcsak, a Munkácsi Járási Közigazgatási Hivatal Oktatási Osztályának vezetője március 17-én személyesen nyújtotta át Orosz Károlynak a hivatali felmondást. Az igazgató nem nem vette át a felmondásáról szóló rendeletet, hanem keresetlen szavakkal szidalmazva felettesét, szobájába zárta annak hivatali okmányait és távozott az iskolából.

Mihajlo Motilcsak kérésünkre elmondta, hogy mialatt felolvasta az igazgató felmondását, Orosz Károly őt gyakorlatilag kituszkolta az irodájából. Így fordult elő, hogy a munkájához elengedhetetlenül fontos iratai a kulcsra zárt irodában maradtak. Motilcsak később a helyi ambulancián ismét kérte az igazgatót, hogy adja át iratait, ám Orosz semmi szín alatt nem volt hajlandó visszamenni az iskolába és kinyitni irodáját. Az incidenst követően az iskolában senki nem merte feltörni az igazgatói ajtaját. Végül Biró Ede polgármester segítette ki a kényes helyzetbe keveredett osztályvezetőt, és öt tanú jelenlétében felfeszítette az ajtót.

- Tanúk előtt és velük együtt léptem be az igazgató irodájába, húsz másodpercet töltöttem ott, amíg elvettem a saját irataimat. Ezt a tanúk jegyzőkönyvben hitelesítették - nyilatkozta lapunknak Mihajlo Motilcsak. - Mindezek után megdöbbentett, hogy a Kárpáti Igaz Szó arról tudósított, hogy elvittem az igazgató határidőnaplóját. A legmeglepőbb, hogy a lap szerint állítólag éppen az a pedagógus nyilatkozott valótlanságot, aki maga is jelen volt az esetnél és aláírta a jegyzőkönyvet. Az eset tanulsága számomra, hogy Orosz Károlynak nagyon veszélyes pedagógusként dolgoznia. Igen hirtelen haragú ember, aki egy pillanat alatt kijön a sodrából, gondolkodás nélkül rágalmaz és vádaskodik. A bíróság dolga eldönteni, hogy az igazgató leváltása tekintetében kinek van vagy nincs igaza. Viselkedése ellenben meggyőzött arról, hogy pedagógusnak alkalmatlan.

Az osztályvezető azt is elmondta, hogy egy bírósági végzésre hivatkozva mondott fel az iskolaigazgatónak. A végzés még 2002 augusztusában született, melyben a Munkácsi Járási Bíróság kimondta: 2001-ben Orosz Károlyt súlyos testi sértés vádjával elmarasztalta a járási bíróság (nevezetesen saját házukban ok nélkül bántalmazott két idős embert), továbbá Dercenben rossz a híre mint igazgatónak - amit szülői aláírások igazolnak -, ezért a bíróság célszerűnek tartja annak felülvizsgálatát, hogy Orosz Károly betöltheti-e a Derceni Középiskola igazgatói posztját. A bírósági végzést 2002-ben meg is küldték a munkácsi járási közigazgatási hivatalnak és a járási oktatási osztálynak, ám annak nem volt foganatja. Mivel a végzés nem évült el, az Oktatási Osztály felülvizsgálta az ügyet, és az osztályvezető jogosnak ítélte a felmondást.

Érdekes momentum, hogy az igazgató hetekkel felmentése előtt aláíratott egy nyilatkozatot a tantestülettel, mely szerint az iskola pedagógusai elégedettek az iskola vezetőjének munkájával és kérik, hogy ne távolítsák el az intézmény éléről. Ugyancsak az igazgatót támogató aláírásokat gyűjtöttek azoktól a szülőktől, akik a magyarországi oktatási-nevelési támogatás kérelme ügyében fordultak a KAMOT helyi megbízottjaihoz. Dóka Irén szülő március 9-én járt a helyi KAMOT-ügyintézőnél (a pályázatokat az UMDSZ Dercenben található járási székházában fogadják - a szerk.). "Azt mondták, hogy le akarják váltani az iskolaigazgatót, ezért írjam alá, hogy én ez ellen vagyok. A papírt nem írtam alá" - mondta el Dóka Irén. Az nem világos, hogy miért volt szükség az Orosz Károlyt támogató aláírásokra március elején, amikor az igazgatónak csak március 17-én mondtak fel.

A támogató nyilatkozat egyébként nem került az oktatási osztályhoz. Mihajlo Motilcsak elmondta, ő a tantestületnek is felolvasta az igazgatói felmondást, ami ellen akkor senkinek sem volt ellenvetése.

A Derceni Középiskola igazgatói teendőit jelenleg Kustanec Olga igazgatóhelyettes, megbízott igazgató látja el. Ő szintén jelen volt az "ajtótörésnél", és kérdésünkre megerősítette: az oktatási osztály vezetője kizárólag a saját iratait vitte el az igazgatóiból.

- A hónap elején én is aláírtam az igazgató támogatásáról szóló indítványt, de ennek részleteiről nem nyilatkozom - mondta kérdésünkre Kustanec Olga. - A csütörtöki incidenst követően pénteken az iskolában járt a járási közigazgatás küldöttsége, órákig várva az igazgatót, hogy adja át az intézmény bélyegzőjét, dokumentációját. A tantestület is elvárta, hogy Orosz Károly jelenjen meg az iskolában, álljon a pedagógusok elé és tisztázza a helyzetet. Ezt ő nem tette meg, amit nagyon sajnálok.

Mivel az iskola bélyegzője nem került elő, a pedagógusok attól tartanak, hogy nem kapnak fizetést a közelgő húsvéti ünnepek előtt. Mihajlo Motilcsak kérdésünkre elmondta, hogy a derceni pedagógusok időben megkapják a bérüket.

Popovics Zsuzsanna