Tizenkét évnyi börtönbüntetést is kaphat Rinat Ahmetov bizalmasa

2005. április 22., 10:00 , 223. szám

Ukrajnában továbbra is az egyik legfontosabb hír Borisz Kolesznikovnak, a Donecki Megyei Tanács elnökének (aki egyben a Viktor Janukovics exkormányfő által vezérelt Ukrajna Régiói Párt Doneck megyei szervezetének elnöke is), április 6-ai őrizetbe vétele. Ez az új hatalom első olyan lépése, mellyel jelzi, hogy nincs többé érinthetetlen politikus vagy üzletember Ukrajnában, amennyiben az illető megsértette a törvényt.

Ki is az a Kolesznikov, akiről a múlt évi elnökválasztásokig vajmi keveset hallott a kárpátaljai közvélemény? Személyes jó barátja Ukrajna leggazdagabb emberének, Rinat Ahmetovnak, sőt, egyes elemzők a "jobb kezének" nevezik. A Granyi Plusz hetilap közlése szerint Kolesznikov ma már talán az egyetlen olyan ember a donecki régió teljhatalmú urának nevezett, a szálakat a háttérben mozgató Ahmetov környezetében, aki élvezi a dollármilliárdos bizalmát. Rinat Ahmetov az 1990-es évek végére Doneck megye legbefolyásosabb személyévé vált, és az úgynevezett "donecki klán" vezérévé nőtte ki magát. Az ő befolyásának s közbenjárásának köszönhetően nevezték ki Viktor Janukovicsot 1997-ben a Donecki Megyei Állami Közigazgatás élére.

Bár Ahmetov hivatalosan mindig cáfolta, hogy köze lenne a politikához, ismeretes, hogy az Ukrajna Régiói Párt mellett lobbizik. Viktor Janukovics bukása az elnökválasztáson, valamint Borisz Kolesznikov letartóztatása nagy érvágást jelent a donecki milliárdos számára.

A Forbes amerikai üzleti lap rendszeresen közzéteszi a világ leggazdagabb embereinek névsorát. Az idei listára három ukrán milliárdos került fel - Rinat Ahmetov, Viktor Pincsuk (Leonyid Kucsma veje) és Ihor Kolomojszkij. Ahmetov vagyonát 2,4 milliárd dollárra becsüli a lap. A világ leggazdagabb embereinek rangsorában a donecki milliárdos jelenleg a 258. helyet foglalja el. Ahmetov tulajdonában több mint fél tucat ukrajnai nagyvállalat található. Az általa alapított System Capial Management korporáció az Azovsztal kereskedőház részvényeinek 52 százalékát, az ACKO biztosítótársaság felét birtokolja, továbbá az övé a Szarmat sörgyár és az FK Sahtar futballklub is. Ahmetov és Pincsuk közös konzorciumot alapítottak, mely 2004-ben 800 millió USA-dollárért vásárolta meg a legnagyobb ukrajnai vasipari vállalat, a Krivorizssztal részvényeinek 93 százalékát. A részvényekért fizetett nevetségesen alacsony ár miatt a kormány kilátásba helyezte a vállalat visszaállamosítását, ami szintén újabb súlyos érvágást jelentene a "donecki klán" számára, ezért, próbálván menteni a menthetőt, Ahmetov és Pincsuk ügyvédei az Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordultak, mondván, Ukrajnában semmibe veszik a tulajdonosok jogait. Ahmetov jelentős médiaholdingot épített ki, melynek része a TRK Ukraina tévétársaság, a Radio Lux kereskedelmi rádió, a Szegodnya országos napilap, valamint egyéb regionális lapok.

A Legfőbb Ügyészségen a múlt év végi elnökválasztás idején megnyilvánult szeparatista, szakadár törekvéseket vizsgálják, és Szvjatoszlav Piszkun főügyész elmondása szerint ez ügyben tanúként hallgatták ki április 6-án Kolesznikovot. A főügyészség sajtószolgálatának tájékoztatása szerint Kolesznikov őrizetbe vételére azért került sor, mert zsarolással, hivatali hatalommal való visszaéléssel és életveszélyes fenyegetéssel vádolták meg a politikust, aki állítólag törvénytelen módon kívánta megszerezni a Belij Lebegy kereskedelmi vállalat részvényeit. Ha a bíróság megalapozottnak tekinti a vádakat, akár 12 éves börtönbüntetéssel is sújthatják Kolesznikovot.

Elemzői vélemények szerint Borisz Kolesznikov a "donecki klán" erőszakos, útjából mindent elsöprő újhulláma képviselőjének számított, és azért tudta életveszélyes fenyegetésekkel zsarolni a korábbi tulajdonost a Belij Lebegy kereskedelmi vállalat részvényeinek megvásárlása ügyében, mert ott állt a háta mögött patrónusa, Ahmetov - közli a Zerkalo Negyeli országos hetilap.

Az április 9-ei bírósági döntés értelmében Kolesznikov két hónapig előzetes letartóztatásban marad.

Gerhard Simon német politológus, a Kölni Egyetem professzora a Szabadság Rádiónak adott interjúban kijelentette, hogy nem lát semmi kivetnivalót az ukrán hatalom által Kolesznikovot illetően tett intézkedésekben. Simon visszautasította azokat az ellenzék körében felerősödő hangokat, miszerint Ukrajnában politikai bosszúhadjárat vette kezdetét.

A külföldi sajtó is foglalkozik a Kolesznikov-üggyel. A Financial Times befolyásos londoni pénzügyi napilap kijevi tudósítója szóvá teszi a Borisz Kolesznikov, Rinat Ahmetov és Viktor Pincsuk közötti kapcsolatot, és szintén megemlíti az általuk áron alul privatizált Krivorizssztal acélipari óriás ügyét.

Dnyipropetrovszki sajtótájékoztatóján Viktor Juscsenko államfő a "donecki klán" által pénzért vásároltnak nevezte a Kolesznikov melletti szimpátia-tüntetéseket. Elmondta, hogy sem a sátrak, sem a plakátok nem vezetnek olyan helyzethez, amikor a donecki, a kijevi vagy más klánok érdeke érvényesülhetne törvénytelenül az országban, viszont egyetlen politikai üldöztetésre sem kerül sor. A hatalom mindig a hatályos ukrán törvényeknek és jogszabályoknak megfelelően fog eljárni a jogsértőkkel szemben - jelentette ki az államfő.

Baráth József