Fennállása 170. évfordulóját méltatta a Drahomanov-egyetem Kijevben

A Rákóczi-főiskola küldöttsége is gratulált

2005. május 6., 10:00 , 225. szám

Az ukrán pedagógiai felsőoktatás zászlóvivőjeként számon tartott M. Drahomanov Nemzeti Pedagógiai Egyetem a napokban ünnepelte fennállásának 170. évfordulóját. Kijevben nagyszabású ünnepségsorozattal méltatták a jubileumot, melyre a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola vezetői is meghívást kaptak.

Az egyetem alapítását korábban 1920-ra datálták. A legújabb levéltári kutatások során kiderült, a Szent Volodimir nevét viselő egyetemen 1834-ben önálló tanárképző főiskolai képzés indult. Ezt az intézményt tekinti történelmi elődjének a Drahomanov-egyetem. A jubiláló egyetem fennállása óta 150 ezer tanárt bocsátott a pedagógiai pályára, Ukrajna jelenlegi tanártársadalmának közel 15%-át e patinás intézmény végzősei alkotják.

Az egyhetes kijevi ünnepségsorozat első felében több szekcióban nemzetközi tudományos-módszertani szemináriumokat tartottak az ukrajnai felsőoktatás átalakulásáról a bolognai folyamat következtében. A tanácskozásokon a Rákóczi-főiskola képviseletében Vass Ilona és Barkáts Jenő rektorhelyettesek vettek részt.

A jubileum alkalmából kibővített ünnepi ülést tartott a Drahomanov-egyetem Tudományos Tanácsa, melyen az intézmény vezetői és oktatói mellett részt vett több külföldi ország diplomáciai küldöttsége és egyetemi delegációja, továbbá jelen voltak az intézmény egykori végzősei (köztük neves akadémikusok, miniszterek, politikusok, sportolók), valamint Ukrajna számos felsőoktatási intézményének vezetői, akik méltatták a nagymúltú egyetemet, illetve köszöntötték annak vezetőit, munkatársait. Az Eperjesi Egyetem (Szlovákia) Tudományos Tanácsa díszdoktori címet adományozott a Drahomanov-egyetem rektorának, Viktor Andruscsenkónak.

A Rákóczi-főiskolát dr. Orosz Ildikó elnök és dr. Soós Kálmán rektor képviselték az ünnepi ülésen, akik Magyar László kárpátaljai magyar festőművész egy alkotását ajándékozták az egyetemnek. A főiskola rektora beszédében köszöntötte az egyetem rektorát, valamennyi oktatóját és előadóját, továbbá megköszönte a Drahomanov-egyetem vezetőinek azt a módszertani segítséget, melyet a beregszászi főiskola létrehozásakor nyújtottak az induló tanárképzőnek.

Az ünnepi ülést követően az Ukrajna Nemzeti Kultúrpalotában Sz. Nyikolajenko oktatási miniszter, Filaret pátriárka és O. Omelcsenko, Kijev polgármestere rangos kitüntetéseket nyújtottak át az egyetem vezetőinek és oktatóinak. Az eseményt nagyszabású koncert zárta, melyen javarészt Drahomanov-végzősök léptek színpadra.

-nagy-