A Máért mielőbbi összehívását szorgalmazzák a határon túli magyar szervezetek

Németh Zsolt válságösszefogásra szólít

2005. május 13., 10:00 , 226. szám

Május 3-án került sor a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának ülésére, melyen a kormány határon túli magyarsággal kapcsolatos politikájának megvitatása szerepelt napirenden. Az ülésen Kárpátalját Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke képviselte.

A fórumon Szabó Vilmos, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára a kormány határon túli magyarságot érintő politikájáról számolt be és elmondta, hogy az nem változott, a fő cél továbbra is a szülőföldön való boldogulás segítése, továbbá közölte: már kezdeményezték a Máért ülését előkészítő szakértői bizottságok összehívását.

Németh Zsolt (Fidesz), a testület elnöke "válságösszefogást" javasolt a határon túli magyarság ügyében. Meglátása szerint holtponton vannak a kapcsolatok a magyar kormány és a határon túli szervezetek között.

Dudás Károly, a Vajdasági Magyarok Szövetségének alelnöke szomorúnak nevezte a december 5-én történteket, és elmondta, hogy a Délvidék kritikus helyzetben van, mert meglátása szerint Szerbiában mára állami szintre emelkedett a magyarellenesség. A vajdasági magyarverések ügyét a szerb bíróságok elbagatellizálják, mondván, hogy nem nemzetiségi ügyről van szó, ezért fontos lenne a magyar kormány határozott kiállása az ott élő magyarok mellett.

Bárdos Gyula, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának frakcióvezetője a népszavazást az egész magyar politika csődjeként értékelte, az azt követő kormányzati tevékenységet pedig a tűzoltáshoz hasonlította. Az MKP koalíciós partnerei között egyre elterjedtebb az a nézet, hogy az ország EU-ba való felvétele után nincs szükség a magyar párt bennmaradására a kormányban.

Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke élesen bírálta a magyar kormány politikáját, mert véleménye szerint beavatkozik a kárpátaljai magyar szervezetek életébe, amikor továbbra is mindenáron az ukrajnai választásokon vereséget szenvedett ellenszervezetet, az UMDSZ-t támogatja.

A határon túli politikusok sérelmezték azt is, hogy az őket érintő döntések előtt a magyar kormány nem kéri ki a véleményüket, és a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) ülésének mielőbbi összehívását szorgalmazták.

Avarkeszi Dezső kormánymegbízott képviselői kérdésekre nem kívánt a határon túli magyarokat érintő "alkotmányos státus" megteremtéséről beszélni. Türelmet kért, és azt ígérte, olyan javaslatot próbál előterjeszteni, amely valamennyi parlamenti párt támogatását bírhatja.

A gyűlésen részt vevő képviselők mindegyike, pártállástól függetlenül konszenzus megteremtését szorgalmazta. A következő Máértre valószínűleg az év közepén kerül majd sor.

MTI–mf