Az uborka termesztéséről röviden

2005. május 27., 10:00 , 228. szám

Az egyik legkedveltebb zöldségnövényünk életében május vége a palántázás idejét jelenti. Palántaneveléshez a magot 6 héttel korábban 10x10 cm-es tápkockába, vagy 10-es, illetve 12-es cserépbe vetjük. Nem tűzdeljük. A palántanevelés hossza: május-júniusi ültetéshez 2,5-3 hét a vetéstől. A palánták ültetésénél öntöző műtrágyaként Ferticare S 0,2%-os oldat ajánlható. Az uborkatermesztés alapvetően kétféleképpen történhet:

Síkművelés: ennél a művelésmódnál a növények szára a talajon fekszik. Metszés ennél a művelésmódnál nincsen. Kisebb ráfordítással gyengébb minőség érhető el. Általában helyrevetést alkalmaznak. Elérhető termésmennyiség: 1-2 kg/m2 (extenzív), 3-4 kg/m2 (intenzív technológia).

Támrendszeres termesztés: ez a termesztési mód elsősorban csak szélvédett helyen ajánlható. Ehhez kb. 2 méter magas, dróttal ellátott, fa-, vagy betonoszlopokkal megtámasztott támrendszerre futtatjuk az uborkát. Elsősorban fürtös fajták termesztésében alkalmazzuk, a minőség növelése, ill. megőrzése érdekében. Jellemző tenyészterület: 120-140+60 x 40-50 cm. A növényeket metszeni kell (hónaljhajtások eltávolítása 40 cm-ig tőből, majd 1-2, később 3-4 levélig visszatörése). Gyakran alkalmazott a fekete vagy füstszínű fóliás talajtakarás. A támrendszeres termesztés előnyei közé tartozik a hatékonyabb növényvédelem, a szellősebb lombozat, a könnyebb szedés. A termés nem érintkezik a talajjal, nincs szenynyeződés és fehér folt az uborkán, mint a síktermesztésben. Egyre gyakoribb, hogy palántát ültetnek a koraiság fokozása érdekében. Elérhető termésmenynyiség 8-12 kg/m2.

A fajták felosztása: alapvetően három fajtatípusra osztható elraknivaló (berakó), saláta- vagy félhosszú és kígyóuborka. Az apró, elraknivaló uborkát konzerv célra termesztjük, míg a félhosszú és kígyóuborka-fajtákat salátának, friss fogyasztásra. Ez utóbbi két típust hajtatni is szokták. A fajtákat számos egyéb tulajdonságuk alapján is megkülönböztetik egymástól. Fejlődésük alapján megkülönböztetünk erősen, illetve közepesen elágazódó uborkafajtákat, mint például az ukrán fajták közül a Makar F1, Zozulya F1 determinált fajtákat, mint az ukrán Mazaj F1, a Nasztojascsij polkovnyik F1, valamint megkülönböztetünk gyengén elágazódó fajtákat, mint az ukrán Amur F1 fajta

Ápolási munkák: a rendszeres öntözésen, gyomláláson (kapáláson) és fejtrágyázáson kívül a síkműveléses uborka más ápolást nem igényel. A támrendszer mellett nevelt növényeket rendszeresen a zsinegre, illetve a hálóra kell tekergetni, bújtatni, a beteg leveleket eltávolítani. Célszerű az első termések eltávolítása addig, amíg erős, fejlett lombozatot nem fejleszt az uborka. Ez a koraiságot kismértékben rontja, de a termésmennyiség vonatkozásában nagyon kedvező. Az öntözésen kívül párásítani is kell a nyári forró, száraz napokon. Ilyenkor a talaj felületét napjában egy-két alkalommal nedvesítjük meg. A felsorolt ápolási munkálatokon kívül ügyeljünk az uborka növényvédelmére is. A közelmúlt csapadékos időjárása várhatóan a gombabetegségek rohamos terjedését fogja hozni. Az uborka legveszélyesebb gombabetegségei: uborkaperonoszpóra, uborkalisztharmat, botritíszes betegség stb. Ellenük gombaölőszerekkel vagy gombaölőszerek kombinációival védekezhetünk. Kiváló gombairtó szer erre a célra a Perocin 80 WP, amely szer az uborkánál elsősorban a peronoszpóra ellen hatásos. A folyamatos tápanyag, valamint a vízellátottság meghatározó a termésátlagnál, valamint a megfelelő termésminőség elérésében.

M. B.