Újabb gázvezetékek épülnek

A Beregszászi járásban egyre több településre jut el a kék láng

2005. június 17., 10:00 , 231. szám

Mára a Beregszászi járás településeinek több mint 50 százalékára eljutott a földgáz. Hogyan halad a gáz bevezetése a járás falvaiba, milyen a folyamat finanszírozása, mik a nehézségek - ezekre a kérdésekre kerestünk választ a Csizmár Bélával, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal (BJÁKH) elnökével készült interjúban.

- Mely falvakba vezették be eddig a földgázt, és milyen feltételekkel történt ez?

- Egy-két kivétellel a járás nagyobb falvai, mint például Beregdéda, Makkosjánosi, Gát, Muzsaly, el vannak látva földgázzal, azonban jó néhány község egyelőre kimaradt a folyamatból. A földgáz bevezetése két részre bontható: a faluig húzódó bekötővezeték építésére, melynek költségei a járási és a megyei költségvetést terhelik, és a falun belüli munkálatokra, ezek költségei a lakosságot érintik.

- Mi a perspektívája a továbbiakban a programnak? Melyek azok a falvak, ahová a közeljövőben eljut az olcsó fűtőanyag?

- Számításaink szerint szeptemberig bevezetik a gázt Rafajnaújfaluba. Idén szeretnénk befejezni a bekötő gázvezetékek megépítését a Borzsova - Vári - Halábor - Badaló vonalon, szeretnénk lefektetni a vezetéket Kovászótól Sárosorosziig, illetve a járás nyugati részében a Rafajnaújfalutól Zápszony, Beregsom irányába húzódó vezetékeket is.

- Milyen alapokból történik a finanszírozás: országos, megyei, járási alapokból, esetleg önkormányzati büdzséből?

- A megyei költségvetés előirányoz egy meghatározott összeget. Erre az évre kb. kétmillió hrivnyát várunk erre a célra. Az idei évre tervezett vezetékek lefektetésének költsége 4,5 millió hrivnyát tesz ki, ezért 2,5 milliót a saját forrásainkból szeretnénk előteremteni. Ezenkívül pluszforrásokat kell keresni. Gondolunk kőbányák és homokbányák beüzemelésére, földeladásra, magyarországi befektetők és európai pénzek révén olyan üzemek megnyitására, melyek jelentős bevételt hoznának a járásnak és munkalehetőséget biztosítanának a lakosságnak. Most van kiépülőben egy üzemcsarnok, mely külföldi gépkocsik számára gyártana alkatrészeket. Hosszú távon tervezzük egy üveggyár építését, és kilátás van egy üdülőszálló megépítésére is európai pénzek bevonásával.

- Vannak-e más lehetőségek, források, pénzeszközök a fent említetteken kívül?

- Sajnos nem állnak a rendelkezésünkre különböző alapok, programok pénzei, de mivel tisztában vagyunk azzal, hogy a lakosságnak nincs olyan jövedelme, mely teljes mértékben tudná biztosítani a gáz bevezetéséhez szükséges anyagiakat, ezért egy előnyös hitelkonstrukcióban gondolkodunk, melyben a bevezetéshez szükséges összeg 85 százalékát a bankok, a fennmaradó 15 százalékot pedig a járás biztosítaná. Én ezt látom előnyösnek és jónak.

- Mit kell tennie ahhoz a helyi közösségnek, hogy egy faluba bevezessék a gázt?

- Első lépésként a település lakossága létrehoz egy kezdeményező bizottságot. A falu, pontosabban a bizottság kiválasztja a számára legmegfelelőbb kivitelezőt. A kivitelező készít egy költségvetést arról, hogy mennyiért végzi el a munkát. A tervezett költségvetés legalább 60-70 százalékának meg kell lennie ahhoz, hogy a kivitelező cég többé-kevésbé biztonsággal tudjon hozzákezdeni a munkához. Minden esetben abba a faluba megy a bekötő vezeték, ahol már lefektették a belső vezetékeket.

- Akadnak-e nehézségek ezen az úton?

- Súlyos örökségként maradt ránk az előző hatalom által hátrahagyott adósság, ugyanis tavaly a beregújfalui bekötő vezeték építése során elvégzett munkálatokért mintegy 200 ezer hrivnyával tartozik a járás a kivitelezőnek.

- Milyen szempontok szerint kerülnek sorra a települések, mennyi idő múlva várható az, hogy a járás teljes területén bevezetik a gázt?

- Mint már említettem, mindig azt a települést kötjük be a hálózatba, amelyhez legközelebb van a vezeték, és amelyben már lefektették a belső vezetéket. Terveink szerint 2007 végére minden községbe bevezetik a gázt, így a járás csaknem teljes lakossága hozzájuthat ehhez a viszonylag olcsó fűtőanyaghoz.

Baráth József