A KMKSZ kész a megmérettetésre és a tárgyalásra is

Ülésezett a KMKSZ Választmánya

2005. június 24., 10:00 , 232. szám

A jövő évi parlamenti és helyhatósági választásokra való felkészüléssel, a KMKSZ–Ukrajnai Magyar Párt szervezésével és a nyári rendezvények lebonyolításával összefüggő kérdéseket vitatta meg a múlt szombaton Csongoron megtartott soros választmányi ülésén a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ).

A Választmány ülése hagyományosan Kovács Miklós elnök beszámolójával kezdődött. Az ukrajnai politikai helyzetet illetően a legtöbb kérdés az előkészületben lévő közigazgatási reformmal kapcsolatban hangzott el. Mint a KMKSZ elnöke kifejtette, a szövetség minden illetékes fórumot megfelelően tájékoztatott a magyar többségű Tisza melléki járás kialakítására vonatkozó elképzeléseiről, ám ma gyakorlatilag nincs esély arra, hogy a reformot még a jövő tavasszal esedékes parlamenti és helyhatósági választások előtt megvalósítsák.

Az anyaország és a KMKSZ kapcsolatait illetően Kovács Miklós megelégedéssel konstatálta, hogy némi javulás tapasztalható a magyar kormány és a KMKSZ viszonyában, sajnálattal állapítva meg ugyanakkor, hogy az áttörés még várat magára. A politikus szerint ugyanis a magyar kormányzat továbbra sem mondott le a kárpátaljai magyar ellenszervezet, az UMDSZ szinte egyoldalú támogatásáról, habár láthatóan egyre inkább ráébred az ebből fakadó problémákra.

A megyei sajtóban megjelent, a két szervezet közötti esetleges megbékélési tárgyalásokra vonatkozó közlemények kapcsán dr. Brenzovics László alelnök leszögezte: a KMKSZ-hez egyelőre semmilyen megkeresés nem érkezett ez ügyben. A KMKSZ alelnöke ezzel kapcsolatban kifejtette: a Szövetség mindenkor kész a tárgyalásra, ugyanakkor emlékeztetett, hogy a magyar ellenszervezet a politikai csatavesztések után, mint amilyen a téli elnökválasztási kudarc is volt az UMDSZ számára, a múltban is rendszeresen felvetette a kárpátaljai magyar egység megteremtésének gondolatát, hogy azután a közelgő újabb választások nyomására gyorsan megfeledkezzék arról.

A tanácskozáson ugyancsak megfogalmazódott, hogy az UMDSZ részéről a magyarság egységének helyreállítására elhangzott felhívások minden bizonnyal abból a megfontolásból eredtek, hogy megzavarják a választókat, s egy valóban reális megmérettetés alkalmával, mint amilyennek a jövő tavaszi ígérkezik, sikerüljön elkendőzniük a kárpátaljai magyarság általi támogatottságuk valós mértékét.

Bár még háromnegyed év van hátra a jövő márciusi parlamenti és helyhatósági választásokig, a tényleges választási kampány is csak ősszel kezdődik, s ma még sok a bizonytalanság ezen a téren, a KMKSZ-nek mint a kárpátaljai magyarság érdekvédelmi szervezetének már most meg kell kezdenie a felkészülést. Mint elhangzott, az új választási rendszer reális súlyának megfelelően növelheti a kárpátaljai magyarság jelenlétét és szerepét a helyi közigazgatás különböző szintjein, azonban ez a korábbiaknál is nagyobb szervezettséget és következetességet igényel a magyaroktól és képviselőiktől a törvényi előírások miatt. A KMKSZ különböző szintű szervezeteiben éppen ezért máris elkezdődött a választási programok megfogalmazása, kidolgozása, amihez a csongori tanácskozáson az alapszervezetek további aktív közreműködését kérték.

A Szövetség Választmánya levélben fordul Ukrajna Miniszteri Kabinetjéhez, melyben kéri, hogy a Premix-ügy megoldásával országos szinten foglalkozzanak.

A Választmány a továbbiakban megvitatta a KMKSZ – Ukrajnai Magyar Párt szervezésével és működésével összefüggő kérdéseket. Mint elhangzott, a párt országos bejegyzését követően most teljes erővel folyik a megyei és helyi szervezetek hálózatának kialakítása.

Végül a Választmány tagjai tájékozódhattak a Szövetség legfontosabb nyári rendezvényeiről. Ezek szerint a KMKSZ július 17-én Tiszújlak és Tiszapéterfalva határában, a Tisza-parton ismét megrendezi a hagyományos Turul-ünnepséget, augusztus 20-án pedig Aknaszlatinán kerül sor a Szövetség immár ugyancsak hagyományosnak számító Szent István-napi megemlékezésére.

bkv