Paprikás hangulat Palágykomorócon és Kisszelmencen

Aláírásokat gyűjtöttek a polgármester visszahívására

2005. július 15., 10:00 , 235. szám

Palágykomoróci lakosok aláírásgyűjtést szerveztek Illár József, Palágykomoróc és társközsége, Kisszelmenc polgármesterének visszahívására. Az aláírók elégedetlenek a polgármester eddigi tevékenységével és beadvánnyal fordultak Anatolij Kolibabához, az Ungvári Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnökéhez, melyben a polgármester tevékenységének kivizsgálását és visszahívását kezdeményezték.

Anatolij Kolibaba július 7-én Palágykomorócon, a községi tanács épületében találkozott a konfliktus szereplőivel. A visszahívási indítvány kapcsán elmondta, hogy nem dönthet az adott kérdésben, ez az önkormányzat jogköre.

Szanyi István, az aláírásgyűjtő akció egyik kezdeményezőjének elmondása szerint főleg a termőföldterületek elosztásával vannak gondok. A legjobb földek Illár József rokonságának a tulajdonában vannak, mindeközben az igénylőket gyakran elutasítják. Kolibaba bírálta a polgármestert és rákérdezett, hogy történhet meg az, hogy egyesek 60 hektárnyi termőfölddel rendelkeznek, míg mások öt hektárt vagy még annyit sem kaptak. Illár azt állította, hogy nem voltak igénylők, ám erre rögtön rácáfoltak a jelenlévők, akik egyöntetűen állították, hogy ez nem igaz.

A volt kolhoz által a helyi tanácsra átruházott 50 hektárnyi almást a polgármester kivágatta, a faanyagot eladta egy vállalatnak - állítja Szanyi István, és szerinte az így kapott pénzből a költségvetésbe egy kopijkányi sem került. Tisztázandó ügy az is, hogy tudomása szerint a községi tanács 36 ezer hrivnyát utalt ki a Palágykomoróc központi részén található, jelenleg nyakig érő gyomokkal benőtt park rendbehozatalára, ám a parkban munkálatokat azóta sem végeztek.

A falu közösségét felháborító eset az is, hogy az 1998-as árvizet követően az árvízkárosultaknak kiutalt építőanyagot a törvényeket megszegve használta fel a polgármester - mondta el a továbbiakban Szanyi úr. Ekkor feljelentették a polgármestert a gazdasági rendőrségen, ám az ügy akkor érthetetlen módon elakadt a rendőrségi útvesztőkben. Aztán itt van Emil János II. kategóriás rokkant példája, aki összedőlt háza helyett papíron egy új lakást kapott, melyet valójában azonban sohasem látott. Ő jelenleg fedél nélkül maradva egy tehénistállóban húzza meg magát.

Egy másik helyi "jellegzetesség", hogy a telekadóval együtt évente 30 hrivnyát kell befizetni infrastruktúra-fenntartási hozzájárulásként. Ugyanakkor semmilyen jel nem mutatja, hogy a pénzből valóban faluszépítési és infrastruktúra-fejlesztési munkálatokat végeznének. Anatolij Kolibaba elmondta, hogy mivel a hozzájárulásról nem született tanácsi határozat, az törvénytelennek minősül és mindenképpen kivizsgálják az ügyet.

Később döntés született arról, hogy július 24-én falugyűlésre kerül sor Kisszelmencen, melyen a társközségek lakossága várja Illár József polgármester beszámolóját eddigi tevékenységéről.

Szanyi István lapunknak elmondta, hogy beadványt nyújtanak be az ügyészséghez, melyben kezdeményezik a polgármester elleni vizsgálatot.

Baráth József