Sólyom László és Viktor Juscsenko Lengyelországban találkozott

2005. szeptember 9., 10:00 , 243. szám

Szóban is megerősítette az ukrán elnöknek szóló, levélben már elküldött magyarországi meghívását a Viktor Juscsenkóval tartott kétoldalú találkozón múlt szerdán Gdanskban Sólyom László magyar államfő; Juscsenko a meghívást köszönettel elfogadta, és közölte, hogy még az idén eleget is tesz neki.

A magyar-ukrán államfői találkozóra annak a nemzetközi konferenciának a keretében került sor, amelyet kéttucatnyi állam- és kormányfő részvételével az egykori vasfüggönyön túl létrejött első független, szabad szakszervezet és tömegmozgalom, a lengyel Szolidaritás 25. évfordulója alkalmából rendeztek a szakszervezet szülőhelyén, a balti-tengeri lengyel kikötővárosban.

Amint Sólyom László magyar újságíróknak nyilatkozva elmondta, az általa szívélyesnek és jó légkörűnek minősített találkozón kétoldalú és az Európai Unióval kapcsolatos kérdések voltak terítéken. Juscsenko kérte, Magyarország támogassa országának azt az igényét, hogy minősítsék Ukrajnát működő piacgazdasággá. Magyar támogatást kért ahhoz a törekvéshez is, hogy Ukrajna még az idén a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tagja lehessen. Sólyom megígérte Magyarország támogatását mindkét kérdésben.

A kétoldalú kapcsolatokban a természetvédelmi együttműködés fontosságát emelte ki a magyar államfő, hangsúlyozva, hogy a két ország mielőbb véglegesíteni szeretné a Tisza-tervet.

A két országban élő magyar, illetve ukrán nemzeti kisebbségekkel kapcsolatban a felek egyetértettek abban, hogy mindent megtesznek ezek támogatásáért. Juscsenko leszögezte, hogy az ukrajnai kisebbségi törvény tervezett módosítása nem lesz kedvezőtlen hatással egyetlen kisebbségre sem. Ennek a szándékának az ukrán elnök azzal is nyomatékot ad - jegyezte meg Sólyom László -, hogy amikor az idén Magyarországra látogat, a küldöttségbe felveszi a kárpátaljai magyar kisebbség vezető képviselőjét, hogy a budapesti megbeszéléseken konkrét kérdéseket is meg lehessen tárgyalni.

(MTI)