Román zászlót tűztek ki a magyar főkonzulátusra

2006. január 6., 09:00 , 260. szám

Román lobogó került a kolozsvári magyar főkonzulátus főtéri épületére. Kiderült: a karácsonyi ünnepek előtt Emil Boc polgármester utasítást adott a belvárosban lévő kopott zászlók kicserélésére, arra viszont továbbra sincs magyarázat, hogyan került román zászló a külképviselet második emeletén lévő üres zászlótartóba.

Boros János alpolgármester szerint nem véletlen incidensről van szó.

Néhány évvel ezelőtt Gheorghe Funar expolgármester sugallatára Alexandru Dima városházi igazgató közreműködésével a magyar főkonzulátus épületéről eltávolították a magyar zászlót. Ugyanakkor a volt városvezető tartókat és zászlókat helyeztetett el a konzulátus tőszomszédságában lévő városi művelődési ház és a főkonzulátus bal oldalán levő ingatlan eresze alá.

Cseh Áron főkonzul azt nyilatkozta: reméli, hogy csupán tévedés történt. – Szentpéteri István konzul tiltakozó jegyzéket adott át Emil Boc polgármesternek. Amennyiben nem kerül le a zászló, a bukaresti magyar nagykövetség diplomáciai tiltakozására kerül sor. Szokatlan, udvariatlan gesztusról van szó. Az érvényben levő nemzetközi szerződések szerint a fogadó ország zászlóját nem tűzik ki az épületre – jegyezte meg a főkonzul.

Szentpéteri István konzul elmondta: kérték a polgármesteri hivatalt, hogy azonnal távolítsa el a zászlót az épületről. – Tartsák tiszteletben a diplomáciai testület nyugalmát és méltóságát – fogalmazott.

Végül levették a főkonzulátus homlokzatáról a román zászlót. A polgármesteri hivatal szóvivője elmondta, hogy a lobogót Emil Boc polgármester utasítására távolították el. (stop.hu/mno.hu)