Aranyügyek Nagymuzsalyban

Mi az igazság?

2006. február 3., 09:00 , 264. szám

Az uzhgorod.net.ua internetes kiadvány szerint Olekszandr Babinin, a nagymuzsalyi aranybányát üzemeltető Zakarpatpolimetali vállalat igazgatója kijelentette, hogy az aranykitermelés nyereségessé tételéhez át kell térni a cianidos dúsítási módszerre, melyről a romániai ökológiai katasztrófák óta tudjuk, hogy rendkívül környezetszennyező. Káros következményei ismertek, azokról már többször is hallottunk, láthattuk a televízióban, amint a Tiszából tonnaszámra emelik ki az elpusztult halakat, melyekkel a folyóba került méreg végzett.

Lapunk megkérdezte Babinin úrtól, valóban tőle származnak-e az internetes kiadvány által idézett szavak. Az igazgató szerint ő azt mondta, hogy a bánya a cianidos módszerre való áttérés esetében válhatna nyereségessé. A bánya vezetése azonban a rendkívül környezetszennyező módszert a továbbiakban sem kívánja alkalmazni, kitart az eddigi gravitációs módszer mellett, mely mellett azonban a kitermelés egyáltalán nem nyereséges.

Geológusok számításai szerint a Nagymuzsaly közelében található aranylelőhelyen az érc feldolgozásából mintegy 40 tonnányi arany nyerhető ki. A bányában, melynek létrehozására 26,5 millió hrivnyát költött Ukrajna, 1999 óta több százezer tonna ércből 640 kilogramm aranyat termeltek ki. A jelenleg veszteséges kitermelés (egy tonnából 2,5-3 grammot nyernek ki) akkor válna nyereségessé, ha tonnánként 8 grammot nyernének ki. Babinin szerint a mostani módszer tökéletesítésére és nyereségessé tételére 15-20 év és 40 millió dollár szükséges.

A szerkesztőségtől: Felmerül a kérdés: ilyen áron miért volt szükség arra, hogy tönkretegyék Nagymuzsaly gyönyörű természeti adottságait...

(bj/Novini Zakarpattya/uzhgorod.net.ua)