Választások 2006

2006. március 31., 10:00 , 272. szám

Vasárnap országszerte az urnák elé járulhattak Ukrajna szavazópolgárai, hogy részt vegyenek a parlamenti és helyhatósági választásokon. Országos szinten a szavazók 67,13 %-a voksolt. Kárpátalján ennél alacsonyabb részvételi arányt regisztráltak: lapzártánk idején az előzetes adatok szerint a választópolgárok 61,5 %-a ment el szavazni.

A voksolás előtti utolsó napokban számos mulasztás vált nyilvánvalóvá. Ungváron például pénteken derült ki, hogy a járási tanácsi választás szavazólapján hiányzott az Ukrán Szocialista Párt listájáról az ötödik jelölt neve. Szombaton pótolták a hiányosságot, és az utolsó pillanatban újra kellett nyomtatni a szavazólapokat.

Sok helyen most is gondot jelentett a szavazóhelyiség szűkössége, a voksolás ideje alatt szinte folyamatosan tapasztalható tumultus. A szavazóhelyiségek bejáratánál sorban álltak az emberek, napközben előfordult, hogy 30-40 percbe is beletelt, míg sikerült leszavazni. A szavazólapok kiadásánál szintén sorba kellett állni, csakúgy, mint a szavazófülkék előtt. Volt, ahol kevésnek bizonyult a fülkék száma, máshol az urnák teltek meg túl korán a szokásosnál nagyobb méretű szavazólapokkal. Aki megkapta a szavazólapjait, az rendszerint le is szavazott, bármennyit kellett várnia sorára. Sokan azonban látva a hosszú sorokat, inkább hazamentek.

A választópolgároknak, elsősorban az időseknek a szavazócédulák szokatlanul nagy mérete okozott meglepetést, akik első ránézésre nem is igen tudtak mit kezdeni a méteres papírlepedőkkel. Sok helyütt vissza is éltek a zavaros helyzettel. Például Beregszászban Ivan Pauk, a BJUT megbízottja a 69. számú beregszászi választási körzetben újságíróknak nyilatkozva közölte, hogy Beregszász egyes szavazókörzeteiben a választóknak kézbesített, a szavazásra meghívó cédulák hátoldalán törvénytelen választási agitáció szerepelt. Amikor megpróbálta lefényképezni a törvénytelen meghívócédulát, összeverték. Ivan Pauk feljelentést tett a rendőrségen – közölte lapunk érdeklődésére a Megyei Belügyi Főosztály Sajtószolgálata.

Számos szavazókörben hiányosak és pontatlanok voltak a választói névjegyzékek. Az állampolgárok többsége előzetesen nem ellenőrizte, hogy neve szerepel-e a szavazólistán. A hiányos tájékoztatás miatt sokan csak a szavazóhelyiségben tudták meg: ezúttal nem voksolhatnak, mert kifelejtették őket a névjegyzékből.

A szavazás nehézkesen folyt azért is, mert nem mindegyik választási bizottság tagjai voltak kellőképpen felkészítve az általuk végzendő munkára. Az is előfordult, hogy egyes bizottsági tagok 20-30 perces késésekkel jelentek meg vasárnap reggel a szavazóhelyiségekben.

A szavazatok összesítése hétfőn hajnalban vette kezdetét a területi választási bizottságokban (TVK). Itt sem ment minden zökkenőmentesen. Az Ungvári Territoriális Választási Bizottság például négy órára beszüntette a munkát. Az Ukrajnai Választók Bizottsága (KVU) ezt törvénytelennek ítélte. Jaroszlav Frindak, a KVU megyei részlegének vezetője közölte, hogy reggel 7 órakor a bizottság helyiségét lepecsételték, tagjai elvonultak aludni, így 11 óráig szünetelt a jegyzőkönyvek átvétele a választókörzetekből, ami a KVU szerint lehetőséget nyújt a választások eredményének meghamisítására. Az eredmények hivatalos összesítésére előreláthatóan lapzártánkkal egy időben kerül sor.

P. Zs., B. J.

Nemzetközi és ukrajnai megfigyelők szerint az előforduló szabálysértések, hiányosságok mellett rendben és átláthatóan zajlottak le a március 26-ai parlamenti és helyhatósági választások Ukrajnában. Kijevi sajtótájékoztatóján ezt megerősítette Alsy Hastings, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet parlamenti közgyűlésének elnöke, a szervezet ukrajnai megfigyelői missziójának vezetője.

Az Ukrajnai Választók Bizottsága (KVU) megállapította, hogy összességében a szavazás rendben folyt, mindemellett számos szabálysértésről, hiányosságról is említést tettek. Például a választási bizottságok tagjainak hibájából számos helyen késéssel nyíltak meg a választók előtt a szavazóhelységek. A Doneck megyei Makijivkán egy körzetben csupán 11 órakor vehette kezdetét a szavazás, ráadásul a megfigyelők üres és félig kiürített pálinkás üvegekre találtak és az italozás nyomai voltak felfedezhetők a bizottság tagjain. Csernyivci megyében egy szavazóhelység csupán az esti órákban nyílt meg, miután újra kellett nyomtatni a szavazólapokat, amelyekről hiányzott egy párt neve.

Doneck és Zaporizsja megyében több helyen szavazólapokat próbáltak kivinni a szavazóhelységből, Ivano-Frankivszk megyében egy szavazóhelyen eltűntek a szavazólapok, Odessza megyében egy szavazóhelységben több száz szavazólapot próbált egy személy bedobni az urnába.

Herszon megyében egy ittas állapotban levő férfi a szavazóhelységben káromkodás közepette összetépte a szavazólapokat. A rendbontót a bíróság 51 hrivnyás pénzbüntetéssel sújtotta.

Szumi megyében több mint 200 személy cserélte le volt szovjet típusú személyigazolványát, hogy élhessen szavazati jogával.

Sajnos az idei választás sem zajlott le haláleset nélkül: az eddigi adatok szerint nyolcan haltak meg különböző okok miatt, melyek mind a felfokozott választási hangulattal, az izgalommal, a hosszú várakozással hozhatók kapcsolatba. A Luhanszk megyei Liszicsanszk városban szívinfarktus következtében vesztette életét egy idős nő. A Zaporizsja megyei Mariupolban egy 75 éves megfigyelő, míg egy Doneck megyei települések a szavazólapokért sorban álló 76 éves férfi halt meg.

B. J.