Újburgonya már van, a paradicsomra még várni kell

2006. május 19., 10:00 , 279. szám

Tavasszal szervezetünk egyre inkább áhítozik egy kis friss vitaminforrásra, így ilyentájt kelendő portéka az újonnan termett zöldségféle. Míg az előző években már április közepén megjelentek a fóliaházban termesztett honi primőr zöldségek, idén a hosszan elnyúló hidegek miatt 2-3 hetes késéssel került piacra a friss uborka, káposzta. Az újburgonya is csak május második hetében bukkant fel a zöldségpiacokon, a helyben termett fóliás paradicsomra pedig június elejéig még biztosan várni kell.

Májusra megcsappant a tavalyi zöldségfélék piaci felhozatala, frissből pedig még kevés van, így a következő hetekben tartósan magas zöldségárakra lehet számítani. Az egyelőre igencsak újdonságnak számító újburgonya kilója 12 hr/kg (az apró 8 hr), míg a tavalyinak az ára 2,50-3 hr kilogrammonként. A frissen termett uborka kilója jelenleg 8-10 hrivnyába kerül; a vitamindús fejeskáposzta ára 5-6 hr/kg, ugyanakkor a tavalyi káposzta kilójáért is 3-4 hrivnyát kérnek.

A kisdobronyi Lelkes Károly mutatós uborkát kínál, amit idén retek helyett vetettek a fóliába. Mint meséli, télen egy vihar megszaggatta a fóliasátrat, így a retekvetéssel elkéstek, de kárpótlásul két héttel korábban terem az uborkájuk, ami most nagy előnyt jelent. A gazda szerint még 1-2 hétig "lesz ára" ennek zöldségfélének, később azonban dömpingben megjelenik, és felére - 4-5 hr-ra - esik vissza az ára.

Idén jó ára volt a reteknek, kezdetben 3-2,50 hrivnyába került csomagja, és most, a szezon végén sem esik egy hrivnya alá az ára. A káposzta kezdeti 5-6 hrivnyás kilónkénti ára is jó startnak bizonyult. A munkácsi piacon május első hétvégéjén találkozhattak először újburgonyával a háziasszonyok, mégpedig a nagydobronyi Gerő Margiték fóliasátrából. Mint megtudom, a szabadföldi burgonya Nagydobronyban legkorábban június végére érik be, addig erre a csemegére bizony várnunk kell.

A kisdobronyi Szatmári Katalinék portája előtt a zöldségek mellett életerős palántákat is találni, a paradicsom szálja 50 kopijka, a paprikáé 20.

A hazai fóliás paradicsomra még várni kell, a legígéretesebb ültetvények is csak június elejére kecsegtetnek terméssel. Helyenként már sárgul a kordonon termő paradicsom, a "pirulás" azonban még odébb van. Addig is azon dolgoznak a termelők, hogy megvédjék a kényesnek tartott növényt a kártevőktől és "befulladástól".

-nagy-