Kárpátaljai társadalomtudományi kutatások

Bemutatkozott a Lehoczky Tivadar Intézet

2006. június 2., 10:00 , 281. szám

A közelmúltban a Rákóczi-főiskola Kölcsey Ferenc Szakkollégiumának filmklubjában bemutatkozó előadást szervezett a Lehoczky Tivadar Intézet, ahol az érdeklődők megismerhették a híres történészprofesszor nevét viselő kutatóintézet munkáját, célkitűzéseit.

Az érdeklődőket Medvecz Andrea főiskolai előadó, az intézet munkatársa köszöntötte, röviden ismertetve az intézet megalakulásának történetét, kutatásai területét. 1999-ben nyílt meg a főiskolán a Limes Társadalomkutató Intézet, majd ennek bázisán, 2005-ben a Lehoczky Tivadar Intézet. A négy munkatársat - Medvecz Andrea, Svetkó Erzsébet, Molnár Eleonóra és Darcsi Karolina - foglalkoztató intézet főként társadalomtudományi kutatásokkal foglalkozik, ahol legfőbb kutatási terület a történelemtudomány, oktatás és nevelésszociológia, illetve az önkormányzatiság és a regionalitás.

A kutatások fő irányvonalai: Kárpátalja 20. századi története, ezen belül az 1944. évi "malenykij robot", a donbászi események, a magyar-magyar kapcsolatok alakulása 1944-től napjainkig, valamint az ukrán magyarságkép. Az oktatás- és nevelésszociológia tárgykörében a kárpátaljai magyar pedagógustársadalom felmérésével foglalkoznak, illetve a végzős diákok karrierkövetésével. Vizsgálták a kárpátaljai magyar könyvkiadás helyzetét 1944-2006 között, valamint legutóbb a szórványmagyarság oktatásának sajátosságait. Kiemelt kutatási terület a kárpátaljai magyar felnőttképzés helyzete és színvonala. A különböző más tudományos intézetekkel való együttműködés jegyében legújabban július 24-31. között Losoncon, valamint Érsekújváron egy kultúrák közötti képzéssorozat lebonyolításában vesz részt a Lehoczky Intézet.

Ezt követően Molnár Eleonóra az intézetben zajló tudományos projektekről és kutatási módszerekről szólt, majd Svetkó Erzsébet előadásában ismertette a két éve zajló Malenykij robot-kutatás eredményeit.

Fischer Zsolt