A szlovákiai fejleményekkel is magyarázható az RMDSZ kemény fellépése

2006. július 14., 10:00 , 287. szám

A szlovákiai fejlemények is közrejátszhattak abban, hogy épp most fogyott el a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) türelme - írta a Krónika azzal kapcsolatosan, hogy őszre halasztódott a romániai kisebbségi törvénytervezet vitája a román képviselőházban.

Megakadt, és ezért csak ősszel folytatódhat a tervezet vitája, az RMDSZ pedig - ahogy a romániai magyar lapok fogalmaznak - "bekeményített". A képviselőházi frakció ugyanis úgy döntött, hogy a rendkívüli ülésszakban csak az integráció szempontjából fontos törvénytervezetek esetében hajlandó szavazni. Az erdélyi napilap hasábjain Balogh Levente azt írta: meglepődtek azok, akik eddig csak legyintettek az RMDSZ vezetőinek korábbi, szankciókat kilátásba helyező nyilatkozataira. Kérdés azonban, milyen foganatja lehet a mostani döntésnek, amelyet a szövetség "büntetésül" hozott a román pártok halogató taktikája miatt.

Minden bizonnyal a szlovákiai fejlemények is közrejátszottak abban, hogy épp most fogyott el a türelem - írta a szerző, aki szerint a pozsonyi történések azt jelzik: az uniós csatlakozás a legkevésbé sem garancia arra, hogy elhallgatnak a magyarellenes hangok, sőt az is előfordulhat, hogy épp a legordasabb eszméket valló, fasisztoid alakulatok kerülnek hatalomra. "Ha pedig nincs olyan jogszabály, amely szavatolná az országban élő nemzetiségek alapvető jogait, és amely legalább esélyt biztosítana arra, hogy a kormányon számon kérhető legyen a kisebbségekkel szembeni tisztességes bánásmód, a csatlakozás után elölről kezdődhet a magyarellenes hisztériakampány" - állapította meg Balogh Levente. (MTI)