Székelyföld autonómiájáról népszavazást kezdeményeznek

2006. szeptember 15., 10:00 , 296. szám

A Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága, a ditrói Székely Nemzetgyűlés határozatának szellemében, kezdeményezi a székelyföldi népszavazás kiírását Székelyföld autonómiaigényének tárgyában, amelyet még Románia Európai Unióhoz való csatlakozása előtt szükséges lebonyolítani - áll az SZNT ÁB sepsiszentgyörgyi ülésével kapcsolatos közleményben.

Az ÁB javasolja, hogy a SZNT szeptember 30-i ülésének napirendje a székelyföldi népszavazás előkészítése és megszervezése legyen. A népszavazás sikere érdekében az állandó bizottság partneri kapcsolatra törekszik a történelmi magyar egyházakkal, a székelyföldi önkormányzatokkal, a Székelyföld autonómiáját támogató szervezetekkel és intézményekkel, társadalmi szervezetekkel - közlik.

Az SZNT testülete üdvözölte az RMDSZ kezdeményezését a közös agyagfalvi megemlékezésről, ugyanakkor leszögezik: részt vesznek az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsi elnöke által kezdeményezett egyeztető kerekasztalon. Az Erdélyi Magyar Állandó Értekezlet létrehozására vonatkozó javaslattal kapcsolatban az SZNT ÁB úgy véli, hogy a testületnek az erdélyi magyar szervezetek és intézmények fórumának kell lennie, és nem döntéshozatallal felhatalmazott szerveződésként kell működnie. (transindex.ro/mno.hu)