Népszavazást kezdeményez a Székely Nemzeti Tanács

2006. október 13., 10:00 , 300. szám

Székely Nemzetgyűlés összehívásáról döntött és a Székelyföld autonómiájáról szóló népszavazás kiírását szorgalmazta a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) hétvégi sepsiszentgyörgyi ülésén, mégpedig Románia január 1-jén esedékes európai uniós csatlakozása előtt.

Csapó I. József, az SZNT elnöke hangsúlyozta, hogy azért ellenzik a népszavazás megszervezését a román hatóságok, mert annak eredményét figyelembe kellene venniük. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett - akárcsak a vita során több felszólaló -, hogy egy kellőképpen elő nem készített népszavazás inkább ártana az ügynek, mint használna.

Végül többségi szavazattal a testület határozatot fogadott el a Székely Nemzetgyűlés előkészítése és összehívása kérdésében, ennek célja a dokumentum szerint "a székely nép önrendelkezésének érvényesítése" lenne. A résztvevők fontosnak tartották a népszavazás kezdeményezése előtt a történelmi egyházak támogatásának elnyerését, valamint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), az RMDSZ és a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) vezetőivel való egyeztetést.

A Székely Nemzetgyűlést november 4-re Sepsiszentgyörgyre hívja össze a testület, napirendjén pedig a népszavazás kezdeményezése, annak javasolt időpontja, módja, eszközeinek meghatározása, valamint nemzetközi megfigyelők meghívása szerepel. (MTI)